• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρχεται δυναμική παρέμβαση των Ρώσων – Τα λόγια Λαβρόφ από την Κύπρο (vid)

Έρχεται δυναμική παρέμβαση των Ρώσων – Τα λόγια Λαβρόφ από την Κύπρο (vid)

rwsia_kypros_
Η Μόσχα παραγκωνίζει την Δύση και δίνει την λύση…

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ενώ ανησυχεί για την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι Ρώσοι μετά την Συρία και την Λιβύη ετοιμάζουν δυναμική παρέμβαση σε Κύπρο και γιατί όχι και στο Αιγαίο, κάτι που θα ενισχύσει τον ρόλο τους στην Μεσόγειο, εν απουσία μάλιστα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως έχουμε γράψει στο el.gr, η Ρωσία σπεύδει γενικά να δώσει «λύσεις» στα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία, «αντιγράφοντας», κατά κάποιον τρόπο, την τακτική «πρόβλημα-λύση», την οποία χρησιμοποιεί η διεθνιστική Δύση.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Μεσόγειο, και όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη διεξαγωγή  διαλόγου που θα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και στην αναζήτηση λύσεων που θα είναι δίκαιες και θα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Λαβρόφ στην αρχή της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κύπρου, όπως γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI.

Μάλιστα ο Λαβρόφ έψεξε τον ρόλο των ΗΠΑ, προκειμένου να μειώσει τον βαθμό επίδρασης που έχουν στην περιοχή: «Ανησυχούμε πολύ ότι μια χώρα που βρίσκεται μακριά – οι ΗΠΑ – προσπαθεί να στρέψει τις χώρες που βρίσκονται εδώ τη μία εναντίον της άλλης και, γενικά, που προωθεί τη γραμμή” όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας “και που αναγκάζει όλους τους άλλους να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή. Ο υπουργός σημείωσε τη λύπη για μια τέτοια θέση “επειδή στην Ανατολική Μεσόγειο, και στην περιοχή συνολικά, και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, χρειάζονται εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης τη θέση της Ρωσίας σχετικά με τον κυπριακό ζήτημα: «Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στον ΟΗΕ, για την επανάληψη και, ελπίζω, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις του Προέδρου για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και υπενθύμισε ότι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έγινε δύο μόλις μέρες μετά την σύσταση του κυπριακού κράτους.

«Οι σχέσεις μας προχωρούν δυναμικά με βάση τη φιλία των λαών μας και τις κοινές μας αρχές», είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε ότι η ενίσχυση των φιλικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όλες οι διμερείς συμφωνίες θα υλοποιηθούν.

Ο Λαβρόφ τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄!

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, που ήρθε στο νησί με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9:00 το πρωί και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ’ σε ειδική τελετή.

Τον κ. Λαβρόφ και την συνοδεία του υποδέχθηκε στα σκαλιά του Προεδρικού ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ανάρτησή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε μεγάλη χαρά που υποδέχθηκε τον κ. Λαβρόφ στην Κύπρο, σημειώνοντας τη διαπίστωση πως η διακρατική συνεργασία αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια και Ρωσία και Κύπρος συνεργάζονται βάσει πολιτικού διαλόγου.