Υπήρξε αντίδραση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην επιστολή που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης, το οποίο τελικά αναβλήθηκε για μεθαύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ και ο Κυριάκος Πενηνταέξ, καταδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε και αυτός επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία απαντά στις θέσεις που ήγειρε ο Ερντογάν.
To περιεχόμενο της επιστολής αυτής αναμένεται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την επικείμενη τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οπόταν θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των ευρω-τουρκικών σχέσεων και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά έστειλε μια λίστα με τα “πιστεύω και τα θέλω” του ο Ταγίπ Ερντογάν. Στην επιστολή του ο Τούρκος Πρόεδρος ανέπτυξε το γνωστό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο με επίθεση κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, στις οποίες απέδωσε την ευθύνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, όχι όμως και με την «εκλιπούσα», όπως τη χαρακτήρισε, Κυπριακή Δημοκρατία.
Από την άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να καταθέσει και την πρότασή του για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της Κύπρου, η οποία, κατά τον ίδιο, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη λύση του Κυπριακού. Eιδικότερα, πρότεινε ένα μηχανισμό συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με δίκαιη κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο, όπως βεβαίως αντιλαμβάνεται η Τουρκία τη δικαιοσύνη.
Από την άλλη, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι την ημέρα του αναβληθέντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε απαντήσει με σκληρή γλώσσα σε προηγούμενες ανυπόστατες δηλώσεις του Ερντογάν, ότι οι Eλληνοκύπριοι τα θέλουν όλα.
Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ψευδείς και άκυρους ισχυρισμούς, τονίζοντας πως είναι η Άγκυρα που παρανομεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα συνεχισθούν μέχρι την τελευταία στιγμή, οι επαφές της Λευκωσίας και σε επίπεδο ηγετών και σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες της Λευκωσίας. Αύριο έρχονται στην Κύπρο για επαφές οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ισπανίας. Θα προβούν και σε δηλώσεις.
Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής, καταδεικνύουν πως στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία και ότι πιο πιθανό σενάριο είναι η σύνοδος να αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης για την Τουρκία.
Πάντως, το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να συζητηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Ενδεχομένως, όμως, να γίνουν γνωστές προθέσεις κατά τις πρωινές διμερείς επαφές μεταξύ των ηγετών.
ΠΗΓΗ SIGMALIVE
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέο «ράπισμα» της Ζαχάροβα στις χουντικές πρακτικές της Ε.Ε.
- Τι θα γίνει με τον ΟΗΕ; Αυτό ειπώθηκε με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
- Θεσσαλονίκη: Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού
- Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο
- Γερμανία: Καμία πτήση από και προς το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου την Τετάρτη, λόγω απεργίας
- Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές
- Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα – Χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια άνθρωποι
- Θετικά στον αφθώδη πυρετό δείγματα από μονάδα βοοδειδών στη Λέσβο
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν για φονικό πλήγμα σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά
- Με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς









