Επιστολές Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ με για το Αιγαίο

Το αναθεωρητικό αφήγημα που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο «επικοινωνεί» η Άγκυρα στους διεθνής οργανισμούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu σχετικές επιστολές εστάλησαν την 1η Σεπτεμβρίου σε 25 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΕ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Anadolu, η Άγκυρα «απαντά» με την κίνηση αυτή στις «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο» και εξηγεί τις θέσεις της.

Η επιστολή με την υπογραφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στάλθηκε σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


Η Άγκυρα καταγγέλλει την Ελλάδα για «παράνομες ενέργειες» και «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις». Στην επιστολή αναφέρεται ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται ότι υπάρχουν περιοχές έρευνας και διάσωσης (SRR) των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συμφωνιών.

Η Τουρκία εκφράζει την πεποίθηση ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, η επιστολή έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, ενώ η Αθήνα αποφεύγει τον διάλογο και κλιμακώνει τις εντάσεις, καθώς επίσης να εμπλέξει την ΕΕ στα «προβλήματα του Αιγαίου».

Η Άγκυρα εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας πάνω από 1.100 φορές από τις αρχές της χρονιάς.

Η Αθήνα έχει διαψεύσει τις καταγγελίες αυτές.

CNN Greece, PHOTO EUROKINISSI

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί