Εντυπωσιάστηκε Βρετανός αρχαιολόγος από το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας στην Αθήνα! vid

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Hugh Thomas έμεινε εντυπωσιασμένος και μαγεμένος μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας “Κώστας Κοτσανάς“ στην Αθήνα.

Ο αρχαιολόγος από τη Βρετανία έπαθε σοκ από όλα όσα αντίκρυσε και μάλιστα αποθέωσε το μουσείο με αναρτήσεις που έκανε στο Χ, δείχνοντας στους διαδικτυακούς ακολούθους του μερικά από τα εντυπωσιακά εκθέματα.

Το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας “Κώστας Κοτσανάς” γράφει στην ιστοσελίδα του:

“Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανένα. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Όμως η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό. Η έκθεση του μουσείου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ξαναζωντανεύει 300 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου κατόπιν 25χρονης έρευνας και μελέτης του Κώστα Κοτσανά. Πρόκειται για την εγκυρότερη (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων) και την πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως“.

Ο Χιού Τόμας γράφει χαρακτηριστικά στο Χ: “Σήμερα, πήγα σε αυτό το μουσείο στην Αθήνα. Δεν το είχα ξανακούσει, αλλά μπορώ ειλικρινά να πω ότι ήταν ένα από τα καλύτερα μουσεία που έχω πάει. Είναι γεμάτο με σύγχρονες αναπαραστάσεις αρχαίων μηχανών – που πραγματικά λειτουργούν! Επιτρέψτε μου να σας δείξω μερικά παραδείγματα!!”

Αυτή είναι μια αναπαράσταση του πρώτου αυτόματου πωλητή – που δημιουργήθηκε από τον Ήρωνα της Αλεξάνδρειας τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Βάλτε ένα νόμισμα μέσα, ενεργοποιεί έναν μηχανισμό που απελευθερώνει μια μικρή ποσότητα αγιασμού! Πραγματικά απλός σχεδιασμός, κάπως σαν τον τρόπο που λειτουργεί μια σύγχρονη δεξαμενή τουαλέτας.

Ο Ήρωνας (ή ο Ερωδιός) εφηύρε επίσης μια βρύση. Δεν υπάρχουν κινητήρες ή οτιδήποτε άλλο. Αυτή η βρύση νερού κινείται αποκλειστικά από τη βαρύτητα και την υδραυλική πίεση, δέος! Μας φαίνεται απλό σήμερα με τα φανταχτερά μας σιντριβάνια, αλλά φανταστείτε το στην αρχαιότητα!

Φυσικά, όταν μιλάμε για αρχαία συστήματα διαχείρισης νερού, πρέπει να αναφερθούμε στον κοχλία του Αρχιμήδη (αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχε πριν από αυτόν). Σκεφτείτε τον ως μια αρχαία χειροκίνητη αντλία για την κίνηση του νερού προς τα πάνω! Προέρχεται τουλάχιστον από τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ.

Το τελευταίο παράδειγμα, κατά τη γνώμη μου, είναι το καλύτερο! Ένα αρχαίο σύστημα συναγερμού (που περιγράφεται ξανά από τον Ήρωνα). Χρησιμοποιώντας αέρα και νερό, ο μηχανισμός ενεργοποιούνταν όταν κάποιος άνοιγε την πόρτα και παρήγαγε αυτόν τον ήχο που έμοιαζε με πουλί. Σε αυτό το βίντεο – παίζω τον διαρρήκτη!!!

Έχουμε έξυπνους ανθρώπους σήμερα. Έξυπνοι άνθρωποι υπήρχαν επίσης πριν από εκατοντάδες/χιλιάδες χρόνια. Αυτές οι συσκευές είναι απλές, αλλά ιδιοφυείς! Αν τύχει να επισκεφθείτε την Αθήνα, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά! (Μπόνους μυκηναϊκή πανοπλία!) (ΦΩΤΟ ΕΔΩ)

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί