• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Εξελίξεις για Ελλάδα και Τουρκία, αυτά θα γίνουν τις επόμενες μέρες (vid)

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Εξελίξεις για Ελλάδα και Τουρκία, αυτά θα γίνουν τις επόμενες μέρες (vid)

ellada_tourkia
Παρέμβαση Νταβούτογλου: Κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων σε Ελλάδα και Τουρκία, με την κάλυψη  των Ηνωμένων Πολιτειών και την στήριξη της Γαλλίας.

ΣΚΟΠΟΣ: Να βρεθεί πολιτική λύση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να μην ξεσπάσει πόλεμος στο Αιγαίο.

Πριν από λίγο μάλιστα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, κατά την οποία ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε άδικη την στήριξη στην Ελλάδα από ορισμένες χώρες.

 

Το παρασκήνιο είναι έντονο, ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι εξακολουθούν να αμφισβητούν το Καστελόριζο και όλα τα Δωδεκάνησα, έχοντας μάλιστα αναγγείλει πως το Oruc Reis θα πλησιάσει στα έξι ναυτικά μίλια της Μεγίστης και της Ρόδου. Εφόσον δεν παραβιάσουν τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα (6 ν.μ.) και δεν προβούν σε έρευνες άνωθεν της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας σε διεθνή ύδατα, τότε δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.

Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να βρει την «λύση».

Η Γαλλία ασκεί στρατιωτική πίεση στην Τουρκία, ενώ η Γερμανία αναλαμβάνει την διπλωματία.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει επικοινωνιακή στροφή, προκρίνοντας τον διάλογο και παριστάνοντας τον διπλωμάτη και τον ειρηνοποιό.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστήσει ΣΑΦΕΣ πως θα κάτσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, ΜΟΝΟ αν η Τουρκία ρίξει τους τόνους και μαζέψει το Oruc Reis άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Απαντώντας στην Ελλάδα, ο κατά τα άλλα μετριοπαθής, τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, δήλωσε:

«Είναι απαράδεκτο για την Τουρκία να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα της για να ξεκινήσει ένας διάλογος».

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ, η Τουρκία θέλει συζητήσεις με το πιστόλι στον κρόταφο των Ελλήνων.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα…

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Αυτό δείχνει και η παρέμβαση του πρώην τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η θέση του οποίου ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

Ο Νταβούτογλου επέκρινε την κλίση προς τον αυταρχισμό που διαβλέπει στη νέα εκτελεστική προεδρία, δηλώνοντας μεν πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι την μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!!