• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ελληνοτουρκική σύρραξη για την ΑΟΖ: Μπορεί η Ελλάδα να αμυνθεί; – Δηλώσεις που θα συζητηθούν

Ελληνοτουρκική σύρραξη για την ΑΟΖ: Μπορεί η Ελλάδα να αμυνθεί; – Δηλώσεις που θα συζητηθούν

Πως θα αντιδράσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις...

Θέμα σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η πιθανότητα Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία να έρθουν σε εμπόλεμη σύγκρουση, με φόντο τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung», ο Χούμπερτ Φάουστμαν, επικεφαλής του γραφείου του σοσιαλδημοκρατικού ιδρύματος «Friedrich Ebert Stiftung», έκανε λόγο για κλιμακούμενη ένταση στην ανατ. Μεσόγειο:

«Ο τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους να εξορύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο τρόπον τινά μπροστά στην μύτη του. Δεδομένου ότι παρά ταύτα αυτοί συνέχισαν, συνεχίζει και η Τουρκία αποστέλλοντας ερευνητικά πλοία μπροστά στις κυπριακές ακτές. Πρόκειται για συστηματική κλιμάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη».

Ο επικεφαλής του ιδρύματος συνεχίζει, αναφέροντας πως η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα για Ελλάδα και Κύπρο.

Ποιος θα βοηθήσει όμως τους Έλληνες σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου;

 «Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε πλευρά θέλει μια στρατιωτική σύγκρουση. Σε αντίθεση με τους Ελληνοκυπρίους ωστόσο οι Έλληνες έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθούν. Η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια, αλλά σε περίπτωση που οι Τούρκοι γίνουν ενεργοί στην ελληνική ΑΟΖ, τότε τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα, καθότι πρόκειται για δυο χώρες που ιστορικά θεωρούνται άσπονδοι εχθροί».

Σε περίπτωση σύρραξης, η Ελλάδα θα είχε την βοήθεια των συμμάχων της;

 «Ο κανόνας στις ελληνοτουρκικές συγκρούσεις ήταν πάντα ότι οι δυο πλευρές μπορούν να προκαλούν η μία την άλλη μέχρις εσχάτων διότι οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν την τελευταία στιγμή καθότι δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ νατοϊκών εταίρων. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζουμε όμως εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναλαμβάνουν το ρόλο του αστυνόμου».

Σύμφωνα με τον Φάουστμαν, τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που απορρέουν:

«Αρχίζουν να συνειδητοποιούν την κατάσταση διότι οι ειδήσεις γίνονται όλο και πιο απειλητικές. Η Τουρκία παρενέβη στην βόρεια Συρία, δραστηριοποιείται πλέον στη Λιβύη και καθιερώνεται ως ένας σχετικά επιθετικός πρωταγωνιστής στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Γερμανός ειδικός υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία όσον αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου:

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολιτικά τόσο σύνθετη που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίλυσή της. Ωστόσο αποκλείω το ενδεχόμενο να γίνει εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να πάρουν κάτι η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι».

Με άλλα λόγια «μοιρασιά ή πόλεμος», με την Ελλάδα να μην απολαμβάνει βοηθείας από τους συμμάχους, αλλά να έχει την δυνατότητα να αμυνθεί από μόνη της, βάσει των λεγομένων του Φάουστμαν.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •