Έλληνες και Αυστραλοί «Φίλοι και Συμπολεμιστές»

Η Αυστραλιανή Πρεσβεία παρουσιάζει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την φωτογραφική έκθεση «Φίλοι και Συμπολεμιστές – Φόρος τιμής στους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν ανάμεσα στους Αυστραλούς και τους Έλληνες στη Μάχη της Κρήτης».

Στην πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής συνέβαλε και ιστορικός και συνεργάτης του «Νέου Κόσμου» Jim Claven.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Πρέσβης της Αυστραλίας Αθανάσιος Σπύρου εγκαινίασαν την έκθεση μαζί με τη Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’.

Μέσα από 59 μοναδικά φωτογραφικά τεκμήρια από το Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας η έκθεση επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στη συμμετοχή Αυστραλών στρατιωτών στη Συμμαχική εκστρατεία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 1941 και καταλήγοντας στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941).

Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην υπηρεσία και τη θυσία των Αυστραλών και άλλων Συμμαχικών στρατιωτών στην Κρήτη και στη δύναμη και γενναιοδωρία του Κρητικού λαού που όχι μόνο πολέμησαν με σθένος για την υπεράσπιση του νησιού τους, αλλά και με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προστάτευσαν και φυγάδευσαν τους Συμμαχικούς στρατιώτες.

«Τους ευχαριστούμε και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη στον χώρο αφίξεων Intra-Schengen του αεροδρομίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Νέος Κόσμος