Έλληνας ΥΠΑΜ: «Υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκά εδάφη, όχι πολύ μακριά από εμάς»

«Το δικό μας καθήκον είναι η χώρα να ενισχυθεί».

«Παράθυρο» πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, άφησε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Βουλή και στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την αγορά των αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Bellhara και άλλων οπλικών συστημάττων.

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι πλέον «πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος» πράγμα το οποίο φάνταζε απίθανο πριν από 10 – 15 χρόνια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμα ότι είναι ευθύνη της ελληνικής πολιτείας να θωρακίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας συνδέοντας ουσιαστικά τα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφάσισε η κυβέρνηση με τη γεωπολιτική αστάθεια στην Ευρώπη.

Διαβάστε μέρος της παρέμβασής του στη Βουλή:

«Έχει (σ.σ. η ενίσχυση των Ε.Δ.) ανυπολόγιστο, επιτρέψτε μου να πιστεύω, εθνικό όφελος. Γιατί σε μία εποχή δύσκολη, σε μία εποχή με πάρα πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, με εντάσεις, με κρίσεις, με απειλές διαφόρων τύπων που εκδηλώνονται πλέον κοντά μας. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, πριν από μερικά χρόνια θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συζητάμε για υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτές τις ημέρες συζητάμε ακριβώς αυτό, ένα πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα όχι μακριά από τα δικά μας τα μέρη.

Είχαμε την Κύπρο, ναι, το 1974, ασφαλώς. Δεν την ξεχνάμε την Κύπρο, όχι, μην παρεξηγηθώ για αυτό, αλλά είμαστε στο 2022 και μιλάμε για πόλεμο ξανά στην Ευρώπη.

Πριν από 10-15 χρόνια, επιτρέψτε μου χωρίς να πούμε σε διάλογο, ότι δεν θα το, λίγοι από εμάς φανταζόμασταν ότι μπορεί να γίνει. Και τώρα ζούμε αυτό που ζούμε.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να κάνει προσπάθειες για να θωρακιστεί κι αυτό είναι και το δικό μας καθήκον, αυτή είναι η αποστολή μας. Πρέπει να το κάνει με οργανωμένο τρόπο, πρέπει να το κάνει καλύπτοντας ανάγκες και πρέπει να το κάνει ενδεχομένως τρέχοντας και λίγο με ποιο εντατικούς ρυθμούς για να καλύψει κενά από το παρελθόν που δημιουργήθηκαν σε εποχές άλλες όταν και οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και οι δυσκολίες οι οικονομικές ήταν διαφορετικές».

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί