• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ελλάδα προς ΝΑΤΟ: Αυτή είναι η Τουρκία, κίνηση ΜΑΤ από Κύπρο (vid)

Ελλάδα προς ΝΑΤΟ: Αυτή είναι η Τουρκία, κίνηση ΜΑΤ από Κύπρο (vid)

«Παγωμένο» είναι το κλίμα στο Συμβούλιο της Συμμαχίας

Η ηγεσία κλίνει προς Τουρκία, η Γερμανία κρατά «ίσες αποστάσεις», οι οποίες ευνοούν την Τουρκία.

Στόχος των Μεγάλων Δυνάμεων είναι να υπάρξει διάλογος, μία πρωτοβουλία που έχει την στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αθήνα τάσσεται μεν υπέρ του διαλόγου (μόνο για την μοναδική ανοιχτή εκκρεμότητα, την υφαλοκρηπίδα) αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί ότι αυτός, είτε πολιτικός είτε και τεχνικός, είναι δυνατόν να ξεκινήσει πριν απομακρυνθούν όλα τα σκάφη και φυσικά το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» από την επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή ήταν η γραμμή που ακολούθησε η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία, θέτοντας θέμα απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού, κατά την συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπου και συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων επί του τεχνικού εγγράφου που κατέθεσε η Στρατιωτική Επιτροπή με σκοπό την απεμπλοκή των δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Ελληνική πλευρά επικαλέστηκε το Άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, της ιδρυτικής πράξης της Ατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι η ρητορική και οι πράξεις της Τουρκίας αντιβαίνουν το περιεχόμενό του και κατ’ επέκταση τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί αποφυγής απειλής ή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Η Αθήνα δείχνει πως εξαντλεί τα διπλωματικά μέσα, καθώς σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την εθνική μας κυριαρχία ή το κυριαρχικό μας δικαίωμα, τότε η χώρα είναι αναγκασμένη να δράσει στρατιωτικά.

Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά επεδίωξε να καταδείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται και δρα η Τουρκία συνιστά πλήγμα στην ίδια την συνοχή της Συμμαχίας.

Ενδεικτικά, πέραν της τουρκική προκλητικότητας στο Αιγαίο, τονίστηκαν από την Αθήνα:

  • Η κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην Λιβύη
  • Οι εισβολές σε Συρία και Ιράκ
  • Οι επαφές με τζιχαντιστές που αξιοποιούνται ως μισθοφόροι σε Συρία και Λιβύη,
  • Η συνεργασία με το Ιράν                                              
  • Η προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400

Το ΝΑΤΟ λοιπόν καλείται να αποφασίσει με ποιόν είναι!!!

Από την πλευρά της η Κύπρος διεμήνυσε στην Ευρώπη πως θα θέσει ΒΕΤΟ στην όποια αντίδραση της Λευκορωσίας, αν στις 24. Σεπτεμβρίου δεν αποφασιστούν κυρώσεις και για την Τουρκία. Η κίνηση προφανώς έγινε σε συνεννόηση με την Αθήνα, η οποία έχει επικεντρωθεί στο να δίνει διπλωματική μάχη στο ΝΑΤΟ.