• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ελλάδα και Τουρκία: Κάτι που κανείς δεν έχει σκεφτεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελλάδα και Τουρκία: Κάτι που κανείς δεν έχει σκεφτεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Η απόγνωση του Ερντογάν και η σιωπή της Ελλάδας

Το καθεστώς Ερντογάν δεν πτοείται από την συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκικής λίρας! Ούτε και από τις δυσοίωνες προβλέψεις που «εκτοξεύονται» καθημερινά σε σχέση με την τουρκική οικονομία, οι οποίες μάλιστα άπαξ και επιβεβαιωθούν μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής του τούρκου Προέδρου, καθώς η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του έχει πάρει αυξάνοντα ρυθμό.

Ωστόσο, αυτό που προέχει και αποτελεί εθνική στρατηγική για τον Ερντογάν είναι η κλιμάκωση διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς εκτιμά πως ενδεχόμενο κέρδος εις βάρος του Ελληνισμού θα δράσει «πυροσβεστικά» στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι τέτοια η απόγνωση του «Σουλτάνου», που ενώ η οικονομία του καταποντίζεται, αυτός οραματίζεται την Τουρκία ως «νέα ηγέτιδα δύναμη».

«Με την κυβερνητική μας συμμαχία, θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τα σχέδιά μας,  τα οποία θα κάνουν την χώρα ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και του κόσμου. Με την βοήθεια του Αλλάχ, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Τουρκία μια από τις 10 ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, οφείλει να μην επιτρέψει στην Τουρκία να την χρησιμοποιήσει σε αυτό το παιχνίδι στήριξης στο καθεστώς Ερντογάν. Διπλωματικά, οφείλουμε να παραδεχτούμε τα βήματα είναι σωστά (στήριξη Χάφτερ στην Λιβύη, επαναπροσέγγιση με τον Άσαντ στην Συρία, ΕΔΩ).

Ωστόσο «σύννεφα» άφησε η ματαίωση της άσκησης «Καταιγίδα» στο Αιγαίο, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσωρινή αναβολή, ενώ σήμερα διεξήχθη άσκηση ΟΥΚάδων σε όλο το Αιγαίο.

Παράλληλα, με θέμα την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, συγκλήθη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η σύγκλησή του γίνεται στον απόηχο της κοινής δήλωσης των πέντε χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, ΗΑΕ και Αιγύπτου) απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και της σφοδρής Τουρκικής αντίδρασης που ακολούθησε.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν προειδοποίησε πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του στην Μεσόγειο και στην Κύπρο. Στο προκλητικό του παραλήρημα, ο Τούρκος Πρόεδρος, συνέκρινε την πενταμερή με το PKK και τους Γκιουλενιστές, ενώ την σκυτάλη στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας πήρε χθες ο Χαμί Ακσοΐ, εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «συμμαχία του κακού».

Όλα αυτά δείχνουν εκνευρισμό και «στρίμωγμα», αν μας επιτρέπετε την λαϊκή έκφραση. Όποιος «γαβγίζει» περισσότερο είναι, συνήθως, εκείνος που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση.

 Αντιθέτως, η Ελλάδα «μιλά» λιγότερο. Μήπως η «σιωπή» είναι δείγμα ή έστω αίσθηση (διπλωματικής) ισχύος (στην παρούσα φάση) και όχι στάση αδυναμίας; Μήπως κάποιοι ξέρουν κάτι, το οποίο έρχεται στην Τουρκία; Αυτό ίσως να μην το έχει σκεφτεί κανείς. Θα δείξει, αν ισχύει. Ειδάλλως, απλά η Ελλάδα έχει την ψευδαίσθηση πως η πολιτική κατευνασμού, θα κρατήσει την Τουρκία μακριά από τα εδάφη μας.

Ένα είναι το πρέπον: Η Ελλάδα οφείλει να δώσει στην γείτονα, εκείνο το «χτύπημα», το οποίο θα την διαλύσει. Ειδάλλως θα αποτελέσει «στήριγμα» του Ερντογάν για να παραμυθιάζει τους ψηφοφόρους του, με κίνδυνο να χαθεί μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας.

ΦΩΤΟ eurokinissi