• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τούρκοι: Έρχεται Αθήνα ο Τσαβούσογλου! Θέλει «δώρο» μισό Αιγαίο και Κύπρο – Η θέση της Ελλάδας και η Ρωσία, vid

Τούρκοι: Έρχεται Αθήνα ο Τσαβούσογλου! Θέλει «δώρο» μισό Αιγαίο και Κύπρο – Η θέση της Ελλάδας και η Ρωσία, vid

Κρατά την «ανάσα» της η χώρα...

Στην Αθήνα θα έρθει την επόμενη  εβδομάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδεται, τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έρθει στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια.

Σκοπός της συνάντησης θα είναι η συνέχει των συζητήσεων που ξεκίνησαν οι δύο πλευρές στην Άγκυρα αλλά και η προετοιμασία μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με την γείτονα να έχει στο μάτι το μισό Αιγαίο, την ελεύθερη Θράκη αλλά και την Κύπρο, μ την Αθήνα να επιμένει για τα δύο πρώτα πως υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και η Συνθήκηε της Λωζάννης, ενώ για την Κύπρο υπάρχει ο φόβος πως έχουν συμφωνηθεί υποχωρήσει (ΕΔΩ).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

«Ενημέρωσα τον υπουργό για τις συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μιας ατζέντας ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, όμως πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και τόνισα και πάλι τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που ο υπουργός μού επανέλαβε και κατά τις σημερινές συζητήσεις μας», είπε ο Ν. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του την εκτίμησή του «για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός «ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως διάδοχος της οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μια πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Ν.Δένδια να εκτιμά ότι «η συμβολή της Ρωσίας στην προώθηση της σταθερότητας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κουαρτέτου είναι τεράστιας σημασίας».

ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε χθες την Τουρκία για τις προσπάθειες όπως είπε που υπήρξαν να πυροδοτήσει «το μιλιταριστικό συναίσθημα» στην Ουκρανία, αφού η Άγκυρα επιδίωξε να ενισχύσει την συνεργασία της με το Κίεβο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το Κίεβο, σε μια στιγμή που αναπτύσσονταν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ουκρανία δημιούργησαν μια πλατφόρμα με τους υπουργούς τους Εξωτερικών και Άμυνας με σκοπό να συζητήσουν την μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα της άμυνας, λέγοντας επιπροσθέτως ότι η πλατφόρμα αυτή «δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση κίνηση εναντίον τρίτων χωρών».

«Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύσουν την κατάσταση προσεκτικά και να σταματήσουν να τροφοδοτούν το μιλιταριστικό συναίσθημα του Κιέβου», δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Argumenty i Fakty ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Λαβρόφ δηλώνει, ότι η ενθάρρυνση των «επιθετικών» ενεργειών της Ουκρανίας ενάντια στην Κριμαία, που έχει προσαρτηθεί στην Ρωσία, ισοδυναμεί με καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας.

«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της με βάση τις νόμιμες ανησυχίες μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Τουρκία, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ, είχε ασκήσει κριτική στην Μόσχα για την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και είχε εκφράσει την υποστήριξή της προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την στιγμή που οι ουκρανικές ένοπλες μάχονται τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.