• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΚΤΑΚΤΟ! Τηλεφώνημα Τραμπ στον Μητσοτάκη – Παγκόσμια ανησυχία για το Αιγαίο

ΕΚΤΑΚΤΟ! Τηλεφώνημα Τραμπ στον Μητσοτάκη – Παγκόσμια ανησυχία για το Αιγαίο

Σε ύψιστη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να προκαλεί πέρα από κάθε όριο.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν την συνοχή του ΝΑΤΟ.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, η οποία έγινε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το τηλεφώνημα έλαβε χώρα μετά τις ξεκάθαρες και πρωτόγνωρες απειλές πολέμου του Ερντογάν προς την Ελλάδα αλλά και της απόφασης της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 με αρχή το Ιόνιο, κάτι που εξόργισε την Άγκυρα, η οποία φοβάται αντίστοιχες κινήσεις και στο Αιγαίο.

Οι σημερινές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου έχουν θέσει σε ύψιστη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς οι επικεφαλής φοβούνται πως η Τουρκία κάτι ετοιμάζει τις επόμενες μέρες ή και ώρες.

Είναι προφανές πως υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για το Αιγαίο, καθώς οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας ωθούν την Άγκυρα σε σπασμωδικές κινήσεις που ίσως οδηγήσουν την περιοχή σε επεισόδιο και σύγκρουση.