• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Θέμα αποχώρησης του Oruc Reis θέτει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Θέμα αποχώρησης του Oruc Reis θέτει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ

oruc reis
«Πόλεμος» στο παρασκήνιο...

Έντονες είναι οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδος στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα θέσει αύριο Τετάρτη στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ, η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας αναβλήθηκε για την Πέμπτη, ενώ επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο.

 Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, η αναβολή έγινε καθώς η Αθήνα απαίτησε να προηγηθεί την Τετάρτη, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο πρέσβεων (NAC), πολιτική συζήτηση, απαιτώντας να τεθεί επί τάπητος η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι άλλης χώρας του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση πρέσβεων, λένε στην Αθήνα, δεν συνιστά διάλογο αλλά πρόκειται για μια συζήτηση στο εσωτερικό της Συμμαχίας, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα θέσει ως «απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη» την αποχώρηση του Oruc Reis.

Σημειώνεται επίσης πως μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει υποβάλλει τις τεχνικές παρατηρήσεις της για τον διάλογο με την Άγκυρα την Πέμπτη.

Το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο, θα αποφασιστεί, μετά το πέρας της αυριανής πολιτικής συζήτησης, όπου θα επανεξεταστούν τα δεδομένα.

«Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.