• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΔΥΟ ΟΡΟΙ! Δεύτερη επιστολή του Ερντογάν στην Ευρώπη – Θέλει να γλυτώσει τα χειρότερα

ΔΥΟ ΟΡΟΙ! Δεύτερη επιστολή του Ερντογάν στην Ευρώπη – Θέλει να γλυτώσει τα χειρότερα

ERDOGAN_APEILES
Απορρίπτει την Κύπρο...

Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη- απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Ο Ερντογάν έστειλε και άλλη επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες προσπαθώντας να γλιτώσει τα χειρότερα, τουτέστιν τις κυρώσεις και μάλιστα σε μία περίοδο που η Άγκυρα άνοιξε νέο μέτωπο κατά της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε αυτή δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με την Ελλάδα αλλά απορρίπτει την Κύπρο.

Σύμφωνα με την τουρκική SABAH, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Προσφάτως, οι σχέσεις μας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία νέα πρόσκληση, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την επιστολή, σας ενημερώνω για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με την υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου και τις προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει στην επιστολή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Παρουσιάζει, μάλιστα, και τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο:

  • Ο πρώτος είναι η… δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο (το οποίο ΔΕΝ σέβεται η Άγκυρα) και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
  • Ο δεύτερος είναι η εγγύηση ίσων δικαιωμάτων και συμφερόντων για τους τουρκόφρονες στα Κατεχόμενα, όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…».

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» είχε φέρει στο «φως» την επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρόεδρος στους 25 Ευρωπαίους ηγέτες την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο υπενθυμίζεται αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου. 

Στην επιστολή εκείνη, ο Ερντογάν προέβαλε λίστα αξιώσεων, μιλούσε για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και παρουσίαζε το γνωστό αφήγημα ότι υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Πιο συγκεκριμένα, στην προηγούμενη επιστολή ο Ερντογάν διατύπωνε την πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».