Έκτακτη Παρέμβαση Μητσοτάκη για Τουρκία – Τι είπε για το προσχέδιο (vid)

Ικανοποιημένη η Αθήνα...


«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου. Και αναμένουμε την έναρξη διερευνητικών.

Θα υπάρξουν επιπτώσεις αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε μέσω των συμπερασμάτων της σχετικά με την Τουρκία ένα σαφές μήνυμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας.

«Προσμένουμε το συντομότερο δυνατόν στην έναρξη των διερευνητικών επαφών όπως τα δύο μέρη (σ.σ. Ελλάδα-Τουρκία) έχουν δεσμευθεί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε η ΕΕ με το κείμενο στο οποίο κατέληξε «κατέστησε απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η τουρκια συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της».

Στο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο ενέκριναν στις 2 τα ξημερώματα οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει (έμμεση, αλλά σαφής λένε στην Αθήνα) αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έγινε αναφορά στην λέξη «κυρώσεις», ωστόσο, σύμφωνα με τις Ελληνικές θέσεις, είναι πολύ σαφής και συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία, ενώ ταυτόχρονα τις κατοχυρώνει και νομικά με την αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Το κείμενο μιλά συγκεκριμένα για «σύνολο εργαλείων», υποσύνολο των οποίων είναι οι κυρώσεις, ενώ επί της ουσίας δίνει προθεσμία στην Τουρκία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και έως τότε θα παρακολουθείται στενά από τις Βρυξέλλες.

ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ: Η Ελλάδα δεν κέρδισε κυρώσεις αλλά παραθυράκι κυρώσεων, την ώρα που το Βερολίνο και χώρες του Βορρά δεν ήθελαν καθόλου κυρώσεις. Να είμαστε και ευχαριστημένοι που δεν επέβαλλαν σε εμάς κυρώσεις οι Ευρωπαίοι, συμπληρώνουμε εμείς.

Δείτε την δήλωση του πρωθυπουργού:

Η Σύνοδος Κορυφής έδωσε ραντεβού ξανά τον Δεκέμβριο, προκειμένου να επαναξετασθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό είναι κάτι το θετικό.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατρανώνει ότι πρέπει να σταματήσουν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, καθώς αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για την έναρξη διαλόγου με σκοπό την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

Το αρχικό κείμενο που παρουσίασε το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν περιείχε κάποια αναφορά σε κυρώσεις, με την Άνγκελα Μέρκελ να προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις, καθώς δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο ότι κάτι τέτοιο δεν κρίνεται σκόπιμο. Από το κείμενο, επίσης, απουσίαζε η ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας και περιείχε πολλά από τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως το διάλογο για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ή την αναθεώρηση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό. Κυρίως όμως επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου.

Ως αποτέλεσμα αυτών, η ελληνική πλευρά το απέρριψε ως μη ισορροπημένο, έχοντας στο πλευρό της και άλλα κράτη – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας – ενώ ακολούθησε μια άτυπη πενταμερής που κράτησε σχεδόν 45 λεπτά – όσο και η διακοπή των εργασιών της Συνόδου – με τη συμμετοχή των Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μέρκελ Μακρόν και των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών (Μισέλ-φον ντερ Λάιεν).

Εν συνεχεία, η ελληνική πλευρά κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βασιζόταν σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, την πρόσκληση από την ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, να λάβει οποιαδήποτε βοήθεια από την ΕΕ εάν αποδείξει πράγματι με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση και τέλος, εάν δεν το αποδείξει, να απειλείται με κυρώσεις.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε τελικώς ένα τρίτο κείμενο, επί του οποίου αρχικά υπήρξαν και πάλι ενστάσεις από την Κύπρο και γι’ αυτό η Σύνοδος διακόπηκε ξανά για λίγα λεπτά. Λίγο αργότερα, όμως, το κείμενο έγινε δεκτό ως προς τις βασικές αρχές του και με συγκεκριμένες τροποποιήσεις, μία εκ των οποίων η προσθήκη της έντονης καταδίκης των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ορίστηκε επίσης ρητά ότι η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις για την Τουρκία έως το Δεκέμβριο και περιλαμβάνεται αυτούσια η φράση που ζήτησε η ελληνική πλευρά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Το κείμενο καλεί, τέλος, την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλασσίων διαφορών μεταξύ της ίδιας και της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων, η ακριβής διατύπωση είναι η εξής: «Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ (ΣΕΕ) και το άρθρο 215 Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ), προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Έτσι, ενώ δεν αναφέρεται η λέξη «κυρώσεις», η αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών παραπέμπει ευθέως σε αυτές και επιπλέον τις κατοχυρώνει νομικά.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί