Δημοσίευμα-«φωτιά» από Βρετανία: «Η Τουρκία ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους για άρση του βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία»

Βρετανική αποκάλυψη κάνει λόγο για πρόθεση της Τουρκίας να ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ως αντάλλαγμα την άρση του βέτο που έχει θέσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Express, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το «χαρτί» του ψευδοκράτους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Express.co.uk έφερε στο φως πληροφορία (επικαλούμενη ανώτερη πηγή από την τουρκική κυβέρνηση) ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το αυτοαποκαλούμενο καθεστώς της «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ανάψει το πράσινο φως στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο NATO.

Μετά την απόφαση των δύο χωρών να ανατρέψουν το καθεστώς ουδετερότητας που είχαν για δεκαετίες, δημιουργούνται νέα δεδομένα, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ το καθεστώς της επίσημα μη αναγνωρισμένης «Δημοκρατίας».

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η σουηδική κυβέρνηση με επικεφαλής την πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και στη θυγατρική του οργάνωση YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού).

Η Σουηδία έχει αρνηθεί ότι παρέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια στην αμφισβητούμενη περιοχή στη Συρία στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Βρετανία προχώρησε και υπέγραψε σύμφωνο τόσο με τη Σουηδία όσο και με τη Φινλανδία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, αν χρειαστεί, αλλά οι κανόνες του ΝΑΤΟ σημαίνουν ότι ένα μόνο μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια άλλη χώρα που συμμετέχει στη συμμαχία.

Και τώρα ένα νέο ζήτημα έχει προκύψει στις ευρύτερες συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική κρίση ως μέσο για να πιέσει για λύση στην Κύπρο.

(dikaiologitika – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί