Δημοσίευμα εφημερίδας του 1955: Οι αρχαίοι Έλληνες εκπολίτισαν τους Κέλτες

Οι αρχαίοι Έλληνες εκπολίτισαν τους Κέλτες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αρχαιολόγοι, μετά τις τελευταίες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Βιξ της Βουργουνδίας, το 1955. Οι εν λόγω ανασκαφές απέδειξαν ότι, κατά την αρχαιότητα, Έλληνες έμποροι ανέπλευσαν έναν μεγάλο ποταμό, όπως αναφέρει και ο Ηρόδοτος, που ήταν ο Σηκουάνας και έφτασαν τελικά στη “Χώρα των […]

Οι αρχαίοι Έλληνες εκπολίτισαν τους Κέλτες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αρχαιολόγοι, μετά τις τελευταίες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Βιξ της Βουργουνδίας, το 1955.

Οι εν λόγω ανασκαφές απέδειξαν ότι, κατά την αρχαιότητα, Έλληνες έμποροι ανέπλευσαν έναν μεγάλο ποταμό, όπως αναφέρει και ο Ηρόδοτος, που ήταν ο Σηκουάνας και έφτασαν τελικά στη “Χώρα των Κασσιτερίδων”, του κασσίτερου δηλαδή, η οποία ήταν γνωστή στον Αριστοτέλη, με σκοπό να ανταλλάξουν σίτο, λάδι, κρασί και έργα τέχνης με το πολύτιμο μέταλλο του κασσίτερου, που δεν υπήρχε στην Ελλάδα.

Έτσι, καταρρίπτεται η πεποίθηση ότι τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που ανευρίσκονται στους βόρειους λαούς διαδόθηκαν μέσω των ρωμαϊκών λεγεώνων και του ρωμαϊκού πολιτισμού, που είχε πολλά στοιχεία του ελληνικού.

Ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα ήταν ένας τεράστιος κρατήρας βάρους 208 κιλών και ύψους 1,64 μέτρων. Η διάμετρος του ανοίγματός του ήταν 1 μέτρο ακριβώς. Στο χείλος του έφερε 23 παραστάσεις, οι οποίες ήταν εμπνευσμένες από τη ζωή της αρχαίας Ελλάδας, τους πολέμους, την καθημερινότητα, τους αγώνες και άλλα.


Αλλά εκείνο που προκάλεσε τον θαυμασμό των αρχαιολόγων ήταν η υπέροχη, καλαίσθητη και εκλεπτυσμένη διακόσμησή του, έργο πεπειραμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 26/03/1955…

Από strangepress, ΦΩΤΟ unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί