• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δήλωση στο ρωσικό Sputnik: Αυτό κάνει η ΤΩΡΑ Τουρκία που δεν έκανε στο παρελθόν (ΒΙΝΤΕΟ)

Δήλωση στο ρωσικό Sputnik: Αυτό κάνει η ΤΩΡΑ Τουρκία που δεν έκανε στο παρελθόν (ΒΙΝΤΕΟ)

nea taktikh thw tourkias
Άκρως προκλητικός ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα…

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70 και έχει μια διαρκή ανοδική πορεία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω δει σταθερές φωνές στη διεθνή πολιτική σκηνή, που θα έβαζαν μια τελεία στις πράξεις της Τουρκίας».

Αυτό τονίζει η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μαίρη Μπόση, μιλώντας στο ρωσικό Sputnik.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά!

Ποιο είναι αυτό, σύμφωνα με την διεθνολόγο;

«Πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική στα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Παρατηρούσαμε εδώ και αρκετά χρόνια τις κινήσεις της στα νησιά, αλλά και τις υπερπτήσεις. Η Τουρκία πραγματοποίησε σφυγμομετρήσεις στον Έβρο με τις κινήσεις της, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση. Στόχος ήταν να δει μέχρι που μπορεί να κλιμακώσει. Και όταν κάνεις κάτι συνεχώς, δημιουργείς δεδομένα, τετελεσμένα», σημειώνει και καταλήγει:

«Η Τουρκία ανενόχλητη συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική προβοκάροντας ιδιαίτερα τους άμεσους γείτονες και όχι μόνο την Ελλάδα. Αναφέρομαι στην γενικότερη γεωγραφική περιοχή γύρω από την  Τουρκία, εκεί όπου εμπλέκεται στους πολέμους. Την ίδια στιγμή, προβάλει μια πολιτική εξαιρετικά αρνητική για εμάς και όχι μόνο, την οποία εντάσσει, σε ένα ασαφές, αλλά ιδιαίτερα προβληματικό, διεθνές περιβάλλον που επιτρέπει τις τουρκικές ενέργειες».

Με άλλα λόγια η Τουρκία ξεδιπλώνει μία πολιτική κατά της Ελλάδας, στην οποία δίνει διεθνή προέκταση! Η γείτονα παρουσιάζεται ως αποφασισμένη περιφερειακή «υπερδύναμη», απέναντι σε μία Ελλάδα, η οποία λειτουργεί ως μία κανονική χώρα της Μεσογείου, που προσπαθεί να αμυνθεί.

Αυτά φυσικά είναι λάθη δεκαετιών στην ελληνική εξωτερική πολιτική, τα οποία ελπίζουμε να διορθωθούν άμεσα, καθώς οι Τούρκοι θέλουν να αρπάξουν! Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτείνονται ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

Την Δευτέρα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα για την σχετική δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο τούρκος πρέσβης, συνεπής στο νέο αυτό δόγμα της Τουρκίας, παρουσιάστηκε άκρως προκλητικός!

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν ανέφερε πως οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις, οι έρευνες που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο πρέσβης της Τουρκίας, κινούμενος όπως ήταν αναμενόμενο στην προκλητική γραμμή Ερντογάν, ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •