• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διαδήλωση αριστερών υπέρ της παράνομης μετανάστευσης: «Όχι σύνορα, όχι έθνη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδήλωση αριστερών υπέρ της παράνομης μετανάστευσης: «Όχι σύνορα, όχι έθνη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδήλωση ακροαριστερής οργάνωσης έγινε στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην τοποθεσία Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά της Κύπρου.

Μέσα από ανάρτησή τους στον λογαριασμό τους στο Facebook, οι «antifa λευkoşa» κοινοποίησαν βίντεο από διαδήλωσή τους έξω από το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά.

Στο βίντεο εικονίζεται μια μικρή ομάδα αριστερών, οι οποίοι καλύπτουν τα πρόσωπά τους, να προσεγγίζουν με τα πόδια τις εγκαταστάσεις του Κέντρου φωνάζοντας συνθήματα. Μέσα από το στρατόπεδο, οι διαμένοντας γαντζώθηκαν στην περίφραξη και άρχισαν επίσης να φωνάζουν.

Στο φυλλάδιο της Antifa που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφέρουν πως γίνονται εξεγέρσεις μέσα στο «Πουρνάρα» και κατηγορούν την Αστυνομία Κύπρου και τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως «ανάμεσα στους κρατούμενους επικρατεί αναβρασμός τζιαι υπήρξαν ήδη απόπειρες εξέγερσης, διαμαρτυρίες, απεργίες πείνας. Κάθε φορά, οι κρατούμενοι ήρταν αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή των μπάτσων, με την σιωπή ή καταδίκη των ΜΜΕ, με την κοινωνική συναίνεσης της πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας που υιοθετεί την κρατική ρητορική, θεωρώντας τους ανθρώπους τούτους λλιότερο άξιους να ζήσουν, ή έστω λλιότερο άξιο να ζήσουν με αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής τζιαι προστασίας της υγείας τους.»

Τα πανό έγραφαν «κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, είμαστε όλοι μετανάστες» και «ελευθερία – η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».

Οι διαδηλωτές αποκαλούν το «Πουρνάρα» ως «φυλακή έκτακτης ανάγκης» και «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως «οι αγώνες των μεταναστριών εν αγώνες ολόκληρης της εργατικής τάξης τζιαι είμαστε μαζί τους ψυχή τζιαι σώμα. Στες δύσκολες μέρες που έρκουνται το στοίχημα εν να εξαπλωθούν τούτοι οι αγώνες – για τη συλλογική μας ανατίμηση, για τη μαχητική αξιοπρέπεια των από κάτω τούντου κόσμου.»

Σε άλλο σημείο, η ακροαριστερή οργάνωση γράφει πως στο «Πουρνάρα» βρίσκονται «άνθρωποι που ζούν στην Κύπρο χωρίς χαρτιά, τζιαι αιτητές ασύλου, μεταξύ των οποίων ευάλωτα άτομα, κλειδώνουνται σε μια μεγάλη φυλακή σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης τζιαι χωρίς πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ωστόσο, έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, με αφορμή τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ζωγραφίζει μιαν άλλη εικόνα. Την επιτόπια έρευνα πραγματοποίησαν η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνη Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI) και ο Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων (NPM).

Σύμφωνα με τα ευρύματα η γενική κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών κρίνεται ικανοποιητική αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ορισμένων συνθηκών.

Πρόσφατα, το «Πουρνάρα» κηρύχθηκε ως περιοχή μολυσμένη από τη ψώρα από το Υπουργείο Υγείας.

Η «συγκέντρωση συντρόφων/ισσων, καλεσμένη στόμα με στόμα», όπως αναφέρεται, έλαβε χώρα ενώ βρίσκονται σε ισχύ οι οδηγίες της επιδημιολογικής ομάδας για αποφυγή συνωστισμού και τήρησης μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Από τις εικόνες δεν φαίνεται να τηρούνται οποιαδήποτε από τα μέτρα, ούτε από τους διαδηλωτές, ούτε από τους διαμένοντες στο «Πουρνάρα».

Το βίντεο των διαδηλωτών καταλήγει με το σύνθημα «όχι σύνορα – όχι έθνη» και καλεί σε «καταστροφή του φρουρίου-Ευρώπη».

Σε πολύ πρόσφατη έκθεσή της, η Europol αναφέρει ότι κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται πίσω από τη λαθροδιακίνηση μεταναστών, ενώ επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Τουρκίας στις μεταναστευτικές ροές που επηρεάζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε Κύπρο και Ελλάδα. Μάλιστα, αναφέρει πως κάποιοι εγκληματίες χρησιμοποιούν τον όρο «καραβάνια της ελπίδας» για να περιγράψουν τις παράνομες επιχειρήσεις τους.

Με πληροφορίες από Sigma Live