• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Δεν θα είμαστε εμείς που θα παραδοθούμε στην Τουρκία» – Το νέο μεγάλο «ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ» της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν θα είμαστε εμείς που θα παραδοθούμε στην Τουρκία» – Το νέο μεγάλο «ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ» της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ταυτόχρονο «ΟΧΙ» σε Τουρκία και Νέα Τάξη

Με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας μεταλλείων και εξορύξεων υδρογονανθράκων σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές πλην του πυρήνα. Μάλιστα ειδικά για τους υδρογονάνθρακες δίνεται η δυνατότητα ερευνών μέσα σε δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις χωρίς καμία άδεια, με μια απλή κοινοποίηση.

Αυτό δεν άρεσε καθόλου σε αριστερές και δήθεν περιβαλλοντικές φωνές, οι οποίες, αγνοώντας την γνωστή διαμάχη με την Τουρκία, ζητούσαν να σταματήσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων από τις προστατευόμενες περιοχές της.

Υπογραφές μαζεύτηκαν σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας με πρωτοβουλία των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF και Greenpeace και το κείμενο που τις συνοδεύει κατατέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη.

Οι οργανώσεις, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, η οποία θέλει να απαγορεύσει τις αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου (διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε προσφάτως ο ΓΓ του Ο.Η.Ε.) κάνουν λόγο για ένα «κλιματικό έγκλημα και υποθήκευση του φυσικού μας πλούτου και της δημόσιας Υγείας».

«Με το άρθρο 44 του νομοσχεδίου», επισημαίνεται στην επιστολή, «για πρώτη φορά επιτρέπονται ρητά οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, με αφορμή «ενόχληση» του αρχηγού της Μέρας25, Γ.Βαρουφάκη, επί του θέματος και αναφορά σε 300 διαμαρτυρόμενους που βρέθηκαν έξω από την Βουλή, δήλωσε:

«Ας υποθέσουμε ότι ήταν ο κ. Βαρουφάκης πρωθυπουργός και έλεγε στο σκηνικό που η Τουρκία αμφισβητεί το μισό Αιγαίο, που υπογράφει τα ψευδομνημόνια με την Λιβύη, που…που…που. Αν ερχόμασταν αυτή την στιγμή και λέγαμε, με τον νόμο που φέραμε στο περιβάλλον -διότι αυτό μας το ζητούσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις- ότι απαγορεύουμε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, δεν θα υπήρχε όχι αυτή η συγκέντρωση των 300 ατόμων, αλλά συγκέντρωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων έξω από την Βουλή, που θα ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για προδοσία, ότι παραδινόμαστε αμαχητί στους Τούρκους. Τι συζητάμε; Ναι. είμαστε ευαίσθητοι για το περιβάλλον. Εφαρμόζουμε εμείς και όχι κανένας άλλος την πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Εφαρμόζουμε εμείς την πολιτική για την απόσυρση των πλαστικών μια χρήσης κοκ. Αλλά δεν θα είμαστε εμείς που θα παραδοθούμε στην Τουρκία».

Δείτε το βίντεο με την διπλή άρνηση της κυβέρνησης να πει «ΝΑΙ» στην Ατζέντα 2030 και στους Τούρκους:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •