Χίος – Τιμήθηκε η 197η επέτειος από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών

Αρχιερατική Δοξολογία για το Ολοκαύτωμα των Ψαρών, μνημόσυνο στον κήπο όπου υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, τιμήθηκε η φετινή 197η επέτειος από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, και ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ τιμώμενα πρόσωπα του δήμου ηρωϊκής Νήσου Ψαρών ήταν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις δήμαρχοι Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης και Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος.

Οι εκδηλώσεις γι’ αυτούς που έπεσαν στο Ολοκαύτωμα του νησιού στις 22 με 24 Ιουνίου 1824 ξεκίνησαν χθες με Εσπερινό στα εκκλησάκια της Μαύρης Ράχης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, εγκαίνια έκθεσης λαογραφικών αντικειμένων από το Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης», καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Γιαλούρη «Ψαρά, η κούνια της φωτιάς» που προχώρησε στην επανέκδοσή του ο Δήμος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών. Χθες, Σαββάτο βράδυ έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης, λαμπαδηδρομία και ρίψη πυροτεχνημάτων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ψαρών Κώστα Βρατσάνο. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά είμαστε και φέτος στα Ψαρά. Στο ετήσιο αντάμωμα των Ψαριανών, των Χιωτών, των φίλων των Ψαρών. Τιμούμε την ιστορία αυτού του νησιού, που έπαιξε έναν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της Επανάστασης του 1821.

Ιδιαίτερα, φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια, η συμβολή των Ψαρών δείχνει ακόμα πιο σημαντική. Γιορτάζουμε όμως και τη σύγχρονη ιστορία των Ψαρών. Ένα νησί με ομορφιά και πολιτισμό. Ένα νησί, το οποίο έχει μεγάλες προοπτικές, τις οποίες οφείλουμε να στηρίξουμε. Ετοιμαστήκαμε για τους φετινούς εορτασμούς. Θερμά συγχαρητήρια στον δήμαρχο Ψαρών για όλη τη δουλειά που έκανε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα και στους εμβολιασμούς και στην επισκευή του λιμένα των Ψαρών, ώστε τίποτε να μην εμποδίσει αυτή τη μεγάλη γιορτή». Οι εκδηλώσεις κλείνουν σήμερα Κυριακή στις 9 το βράδυ με συναυλία μελοποιημένης ποίησης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί