Χανιά: Τελετές μνήμης για τα 100 χρόνια απο την Μικρασιατική καταστροφή

Σκηνές έντονης συγκίνησης εκτυλίχθηκαν σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας στα Χανιά κατά την διάρκεια τελετής για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Μέλη του συλλόγου Μικρασιατών που διαμένουν στα Χανιά, μετέφεραν στον Ναό ιερά κειμήλια – εικόνες που οι πρόγονοι τους είχαν διασώσει μεταφέροντας τις στην Ελλάδα όπου βρήκαν «καταφύγιο» μετά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Μικρασιάτες κρατώντας τις εικόνες στα χέρια και λάβαρα, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου μετέφεραν τα ιερά κειμήλια και τα τοποθέτησαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Ναού όπου και θα παραμείνουν μέχρι και αύριο Κυριακή.

«Η καρδιά της Μικράς Ασίας χτυπά σε όλη την Ελλάδα. Το 2022 είναι μια χρονιά ορόσημο για όλους τους Έλληνες. Μια ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι», επεσήμανε η πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων Στέλλα Γκοτζάνη.

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Σύμβουλος Χανίων Σοφία Μαλανδράκη επεσήμανε ότι, «αυτές οι εκδηλώσεις δίνουν αφορμή για να γνωριστούμε με την ιστορία. Είναι ο τρόπος για αναδείξουμε την επιρροή στην Κρήτη, τον πολιτισμό και τα έθιμα της που έφεραν οι Μικρασιάτες στο νησί».

Στην τελετή τον δήμο Χανίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Αλόγλου. Αύριο Κυριακή στις 7 το απόγευμα στο μνημείο Μικρασιατών της πόλης, 100 μαθητές σχολείων θα ανάψουν 100 φαναράκια και θα φυτέψουν 100 λουλούδια τιμώντας την επέτειο.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από παραδοσιακούς συλλόγους.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί