Αυτή είναι η γερμανική ΠΡΟΤΑΣΗ για Ελλάδα και Τουρκία

ellada_tourkia
Τι ζητά η Άγκυρα, νέες εμπρηστικές δηλώσεις σήμερα

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, η Γερμανία θέλει να φέρει κοντά τις δύο χώρες.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Γερμανός ΥΠΕΞ, κ. Μάας, ο οποίος συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Συνομιλητής του στην Άγκυρα θα είναι ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: η ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και η έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διάλογου, που είναι και ο βασικότερος στόχος των επισκέψεών του στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πηγή στο Βερολίνο δήλωσε πως «ο Χάικο Μάας δεν πηγαίνει στην Αθήνα και την Άγκυρα για να προτείνει την διεξαγωγή  συνομιλιών σε χαμηλότερο από το δικό του επίπεδο, αλλά σε επίπεδο όπου μπορούν να λυθούν προβλήματα.» Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να αναμένεται ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα προτείνει στους Έλληνες και τούρκους συνομιλητές του συνάντηση στο Βερολίνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης.

Αυτή θα είναι η πρόταση του Βερολίνου.

Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί και σήμερα. Μετά τις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, η κυβερνητική εφημερίδα «YENI SAFAK» αναφέρει πως η NAVTEX Που εξέδωσε η Ελλάδα φέρνει αντιμέτωπους τους Στόλους Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, δήλωσε:

«Η Τουρκία δεν δίνει σημασία στις απειλές και στις κυρώσεις που θα έρθουν από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα. Στην πραγματικότητα είχαμε φέρει σε καλό σημείο το θέμα με την Ελλάδα. Όμως μόλις θα κάναμε την ανακοίνωση για διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Ελλάδα ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Αίγυπτο και τορπίλισε όλη τη διαδικασία. Εκεί προέκυψε ένα σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης. Με την στάση αυτή της Ελλάδας προέκυψε μια να φάση. Διότι εκεί στέκεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν είναι δυνατόν να κινηθούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Τις διαφορές μας μπορούμε να τις λύσουμε μεταξύ μας όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα κάνει πίσω η θα υποχωρήσει από τα δίκαια δικαιώματα της. (…) Τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο η ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα της Μουσουλμανικής Τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και η επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών».

Η Τουρκία λοιπόν θέλει να φέρει όλα τα θέματα στο τραπέζι, την ώρα που η Γερμανία θέλει να κανονίσει «ραντεβού» στο Βερολίνο.

Το μεσημέρι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas) συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ.