«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της»!
Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξερχόμενος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.
Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ελλάδα ζήτησε και κάτι άλλο, συγκεκριμένα την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Τουρκία.
Το άρθρο 42 (7) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει:
«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών. Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου, η οποία παραμένει, όσον αφορά τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της».
Τι θα πράξει άραγε η Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα σεβαστεί την ίδια της την Συνθήκη;
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μέση Ανατολή: Ο Μακρόν κάνει λόγο για “απερίσκεπτη κλιμάκωση”
- ΜΜΕ Δανίας: Η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για μια εισβολή των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
- ΒΙΝΤΕΟ-Σοκ: Προσκυνητής αποπειράθηκε να στραγγαλίσει τον πατέρα του μέσα στο τέμενος του Προφήτη στη Μεδίνα
- Χαλαρά…Δεν θα πιστεύετε πώς έκανε δηλώσεις ποδοσφαιριστής στην Ολλανδία! Viral ΒΙΝΤΕΟ
- Να, γιατί οι διεθνιστές δεν θέλουν να υπάρχει η Ρωσία: Συνεχίζει απτόητη να μοιράζει ενέργεια
- Σοκάρει η υπόθεση του θανάτου Αυστριακής influencer: Μπορεί να ήταν ζωντανή όταν την έβαλε σε βαλίτσα ο δολοφόνος της
- Η πιρουέτα…δεν πήγε όπως ήθελε! ΒΙΝΤΕΟ
- Προσποιήθηκε τον λογιστή και προσπάθησε να εξαπατήσει γυναίκα στην Πέλλα
- Χρ. Δήμας: Νέα μέτρα ανακούφισης εν μέσω γεωπολιτικής πίεσης – Στήριξη στην οικονομία και συνέχιση έργων παρά την κρίση
- Βιάζεται η Κάγια Κάλας να δοθεί το δάνειο των 90δις ευρώ στην Ουκρανία









