• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αποκρυπτογράφηση των τουρκικών σχεδίων – Τι θέλουν να πετύχουν στα διεθνή ύδατα;

Αποκρυπτογράφηση των τουρκικών σχεδίων – Τι θέλουν να πετύχουν στα διεθνή ύδατα;

Σε ποιο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται ακριβώς;

Συνεχίζονται τα επικοινωνιακά παιχνίδια των Τούρκων την στιγμή που το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” εξακολουθεί να πλέει στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το “Oruc Reis” συνοδεύεται από έναν στολίσκο 10 τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα 5 εκ των οποίων δημιουργούν έναν «προστατευτικό κλοιό» γύρω από το ερευνητικό.

Έχοντας από χθες αργά το απόγευμα εισέλθει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο εξακολουθεί να έχει μία νοτιοδυτική πορεία.

Δείτε την τελευταία του θέση το μεσημέρι της Τρίτης:

Συνεχίζει τον πλου έχοντας ρίξει τα καλώδια και παρακολουθούμενο στενά από φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ελληνική υφαλοκρηπίδα μεν διεθνή ύδατα δε

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο τα τουρκικά πολεμικά πλοία όσο και το “Oruc Reis” πλέουν σε διεθνή και όχι ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς το ότι βρίσκονται άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν συνεπάγεται αυτόματα παραβίαση της «πλήρους εθνικής κυριαρχίας».

Εξ ορισμού η υφαλοκρηπίδα αφορά αποκλειστικά τον βυθό και το θαλάσσιο υπέδαφος και ΟΧΙ την επιφάνεια της θάλασσας, όπου δεν υπάρχει νομικός περιορισμός ούτε για την πλεύση πολεμικών πλοίων.

Τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Έλληνες στρατιωτικοί και διπλωμάτες γνωρίζουν ότι όσο το ερευνητικό “Oruc Reis” πλέει δίχως να προβαίνει σε οποιαδήποτε έρευνα, τότε η Ελλάδα θα είναι διεθνώς υπόλογη στην περίπτωση που το πλήξει ή ακόμη και το βυθίσει.

Ξέροντας πολύ καλά το παιχνίδι νεύρων στο οποίο επιδίδονται τις τελευταίες βδομάδες, οι Τούρκοι όρισαν ότι η τελευταία τους NAVTEX για έρευνες νοτίως της Καρπάθου και του Καστελόριζου θα τελείωνε ακριβώς στα όρια της πρόσφατα οριοθετημένης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Τι συμβαίνει όμως στην ΑΟΖ; Σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα έχει τον πρώτο λόγο για το τι συμβαίνει μέχρι την επιφάνεια των υδάτων ΜΟΝΟ στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες έχει ανακηρύξει ΑΟΖ.

Ωστόσο στην επιφάνεια τα ύδατα εξακολουθούν και εκεί (εντός δηλαδή της ΑΟΖ) να θεωρούνται διεθνή.

Σημειώνεται ότι η διαφορά χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως τα χωρικά ύδατα αφορούν σε πλήρη κυριαρχία, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί απλό “κυριαρχικό δικαίωμα”, το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επιφάνεια είναι διεθνή ύδατα.

Ως εκ τούτου αποκαλύπτεται το κουτοπόνηρο τέχνασμα των Τούρκων, οι οποίοι τραβάνε το σχοινί της έντασης, ίσα ίσα για να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς, δίχως όμως παράλληλα να τα βάζουν με την Αίγυπτο.

Ο παρακάτω χάρτης είναι ενδεικτικός:

(φωτο:photo screenshot)