• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Ακάρ για τις διερευνητικές επαφές

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Ακάρ για τις διερευνητικές επαφές

Τις πυκνές διμερείς επαφές που είχε και τον περασμένο χρόνο θα συνεχίσει και το 2021 ο ΥΠΕΞ Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,

τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό, τα χθεσινά δραματικά επεισόδια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μπάλα είναι στην τουρκική πλευρά», λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Ακάρ για την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Η «μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας» για τις διερευνητικές

Αναφορά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη.

«Δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση από την τουρκική πλευρά, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας», σημείωσε. Η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να ορίσει ημερομηνία, δεδομένου ότι η επόμενη συνάντηση, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, όταν γίνει, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η «μπάλα» είναι ουσιαστικά στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένα ότι για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές θα πρέπει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του προεδρικού διατάγματος αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και την χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο. Το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, σημείωσε.

Επίσης, σημείωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το σχέδιο του νέου οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών και θα ψηφιστεί και αυτό λίαν συντόμως.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζεται μετάβασή της στην Αθήνα.

«Είμαστε σε πλήρη συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία και είμαστε ανοιχτοί εφόσον προσκληθούμε σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, την οποία θα συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες από την τουρκική πλευρά, όπως το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, παραβιάζοντας σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

(onalert – φωτο: eurokinissi)