• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Άνθρακας» το κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα – Άλλος είναι ο ΣΤΟΧΟΣ του Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

«Άνθρακας» το κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα – Άλλος είναι ο ΣΤΟΧΟΣ του Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

erdogan_mayrh_thalassa
Ποιο το μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο...

«Άνθρακας» ο θησαυρός που υποσχέθηκε ο Ερντογάν με το «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας».

Όλα δείχνουν πως επρόκειτο για ένα επικοινωνιακό σόου χωρίς αποτέλεσμα, δείγμα βέβαια της δύσκολης θέσης, στην οποία έχει περιέλθει ο Σουλτάνος, που φωνάζει στην Ευρώπη να μην στηρίζει την Ελλάδα.

Ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν ήταν να φανεί σε Ελλάδα και Κύπρο πως εφεξής η Τουρκία θα είναι ο κυρίαρχος στο ενεργειακό παιχνίδι, το οποίο για την Άγκυρα θα συνεχιστεί στην Μεσόγειο. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος, για όσους δεν πρόσεξαν, θα στείλει γεωτρύπανο στην Ανατ. Μεσόγειο μέχρι το τέλος του χρόνου για να εντοπίσει μεγάλα κοιτάσματα.

Αντίθετα το κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα δεν είναι και τόσο σπουδαίο. Όπως αναφέρει το Eurasia Group, Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Οι γνώστες του θέματος, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό στην γείτονα, αναφέρουν πως δεν θα αλλάξουν και πολύ τα δεδομένα. Ειδικοί λένε πως δεν είναι καν εμπορεύσιμο.

Το Eurasia Group στην έκθεσή του υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα».

«Η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις», συμπληρώνεται.

Πράγματι λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν  η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά οδηγώντας σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την τουρκική οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι πως την Πέμπτη 20 Αυγούστου ανώνυμες τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ερντογάν θα ανακοίνωνε την ανακάλυψη κοιτάσματος 800 δισ. κυβικών μέτρων!!! Αντίθετα, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος  ανακοίνωσε ότι στο τεμάχιο Τούνα-1 ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή λιγότερα από τα μισά, αφήνοντας απλά ανοιχτό το ενδεχόμενο το κοίτασμα να είναι μεγαλύτερο.

Μάλιστα, όπως αποδεικνύουν οι πίνακες του Bloomberg το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε ξανά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη του κοιτάσματος.

Μάλλον ο Ερντογάν δημιουργεί μύθους, προκειμένου να κρατήσει την εξουσία του! Ως πότε θα τον κρατάνε στο τιμόνι της Τουρκίας;