• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανοίγει ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα για την Ελλάδα στο Αιγαίο – Τι ακριβώς συμβαίνει με την Αγιά Σοφιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανοίγει ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα για την Ελλάδα στο Αιγαίο – Τι ακριβώς συμβαίνει με την Αγιά Σοφιά (ΒΙΝΤΕΟ)

stolos
Η σχέση με το «θερμό επεισόδιο»

Με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο Πρόεδρος Ερντογάν, μεταξύ των άλλων, δοκίμασε τα αντανακλαστικά των Μεγάλων Δυνάμεων που τα πρώτα 24ωρα περιορίζονται σε δηλώσεις και «φραστικές καταδίκες».

Η απόφαση Ερντογάν δείχνει μεν να απομακρύνει την χώρα του, ιδεολογικά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση, αλλά οι συμφωνίες με παραδοσιακές δυτικές συμμάχους της Άγκυρας δεν τερματίστηκαν, αλλά ενισχύονται. Επιπλέον, όποιος εκτιμά ότι ο Ερντογάν κορύφωσε τη στρατηγική του κάνοντας τζάμι την Αγία Σοφία, λαθεύει.

Ακολουθεί το κυρίως πιάτο: Τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα αμφισβητηθούν από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα με στόχο να της ρίξει το ηθικό: Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, δεν θα σας βοηθήσει κανένας γι’ αυτό καθίστε να τα βρούμε, καθώς απέναντί σας βρίσκεται μια υπερδύναμη, η οποία αγνοεί ακόμα και τους διεθνείς οργανισμούς χωρίς συνέπειες.

Το τεράστιο θέμα που ανοίγει είναι πως ουδείς από τους μεγάλους ηγέτες αποδοκίμασε την ενέργεια Ερντογάν.

Μάταια ψάχνει η κυβέρνηση ξένη δυναμική ενέργεια κατά της Τουρκίας! Ο Ερντογάν απέδειξε με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο πως η Ελλάδα είναι μόνη της. Έτσι θέλει να πιστεύει η Άγκυρα πως θα συμβεί και σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου.

Η απαθής στάση των ξένων τον ευνοεί και ίσως πολλοί από αυτούς να σκέφτονται πως αφού δεν μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε την Τουρκία, ας τρομάξει η Ελλάδα και ας κάτσει να τα βρει με την Άγκυρα, ακόμα και αν χάσει κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν πιέστηκε ιδιαίτερα με τα όσα ακολούθησαν του διαγγέλματος του. Η σιωπή των μεγάλων ηγετών τον αφήνουν σχεδόν ικανοποιημένο. Ανοίγει λοιπόν ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα με την στάση των Μεγάλων Δυνάμεων και τα όσα ακολουθήσουν στο Αιγαίο. Ίσως όλοι τώρα πιέσουν την Ελλάδα να υποχωρήσει.

Ενδεχόμενη ελληνική ραθυμία απέναντι στο γεγονός είναι προφανές ότι θα ανοίξει την όρεξη την Τουρκία. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Αυτή την στιγμή οι μεγάλοι εξετάζουν και το πόσο αποφασισμένη είναι η Αθήνα.

Το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για κυρώσεις έναντι Τουρκίας. Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι τέτοια που να κόψει το βήχα και την όρεξη της τουρκικής ηγεσίας.

Όσο για τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα απέδειξε στην Τουρκία πως δεν τους χρειάζεται, όταν ΜΟΝΗ ΤΗΣ, εμπόδισε τους αλλοδαπούς και τις τουρκικές δυνάμεις να «σπάσουν» τα σύνορα στον Έβρο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις τους περιμένουν και στο Αιγαίο.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •