• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ! Η τουρκική λίρα καταρρέει, φρεγάτες ξανά στο Αιγαίο – ΕΚΤΑΚΤΗ σύνοδο θέλει το ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ! Η τουρκική λίρα καταρρέει, φρεγάτες ξανά στο Αιγαίο – ΕΚΤΑΚΤΗ σύνοδο θέλει το ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

τουρκια_φρεγατεσ
Φόβοι για είσοδο Ρωσίας στο Αιγαίο

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου τίναξε ουσιαστικά στο παρά ένα την έναρξη των επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας, η οποία απειλεί με γεωτρήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα αναμένει σοβαρή αντίδραση από την Τουρκία, με τον μήνα Αύγουστο να εξακολουθεί να είναι θερμός. Όπως μεταδίδεται, σήμερα στις 10 το πρωί απέπλευσαν από τα Στενά τρεις τουρκικές φρεγάτες, ενώ αύριο αναμένονται να αποπλεύσουν άλλες δύο. Τελικός προορισμός είναι η βάση του Ακσάζ, απέναντι από την Ρόδο. Αυτή την ώρα βρίσκονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού στην Χίο, σε διεθνή ύδατα, με τον Ελληνικό Στόλο να παρακολουθεί τα πάντα.

Η Τουρκία έχει αιφνιδιαστεί, καθώς η Γερμανία δεν ήταν ενήμερη για τις κινήσεις της Αθήνας, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την συμφωνία, ενώ η Μόσχα έχει εκφραστεί υπέρ της επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα έχει μπει σφήνα στα σχέδια του Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ελληνοτουρκική κρίση, η οποία αν ξεσπάσει, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι της Δυτικής Συμμαχίας θα ενισχύσει την ρωσική επιρροή σε Βαλκάνια και Αιγαίο. Ως εκ τούτου υπάρχουν εισηγήσεις να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση, ενώ στις 27 Αυγούστου υπάρχει η συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ευρω-τουρκικά.

Η Άγκυρα, όπως δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις αντιδρά σπασμωδικά, καθώς αφενός αναφέρει πως η συμφωνία δεν την αφορά, αφετέρου παρουσιάζει ξανά από χθες στο εσωτερικό της Τουρκίας συγκρουσιακό κλίμα με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα καταρρέει, παρουσιάζοντας ιστορική υποτίμηση σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα η αστάθεια είναι προσωρινή, μετά την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό για δύο ημέρες στην σειρά.

Ωστόσο, πολλοί αναφέρουν πως σε περίπτωση που δεν υπήρχε η Ανατολική Μεσόγειος, όλοι θα ασχολούνταν με την τραγική κατάσταση της οικονομίας και τις μειώσεις μισθών. Η Τουρκία παραπαίει και ο Ερντογάν στριμώχνεται, έχοντας απέναντι μια Ελλάδα που δείχνει να μην υποχωρεί