• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αναδίπλωση Στόλτενμπεργκ περί υποτιθέμενης συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας! Τι απαντά η Αθήνα

Αναδίπλωση Στόλτενμπεργκ περί υποτιθέμενης συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας! Τι απαντά η Αθήνα

Μετά και την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας.

«Στροφή» 180 μοιρών όσον αφορά τα όσα απίστευτα ισχυρίστηκε την Πέμπτη για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο ο ίδιος επέμεινε στο ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τουρκία.

Παίζοντας ωστόσο με τις λέξεις τόνισε πως αυτές οι συζητήσεις δεν αποτελούν επίσημες «διαπραγματεύσεις».

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις, ενώ δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση.

Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει».

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα υπογραμμίζουν πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ για μείωση της έντασης που η ίδια η Τουρκία προκαλεί.

«O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

(φωτο:screenshot)