«Θερμαίνεται» για την ώρα λίγο το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Δεν είναι μόνο η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα, οι οποίες φέρονται να μην παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ωστόσο υπήρχε χάρτης στην συνάντηση που δεν έμοιαζε με εκείνον των υπογραφών – ΕΔΩ, αλλά και τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Οι Τούρκοι, οι οποίοι ονειρεύονται το Αιγαίο κομμένο στα δύο και θέλουν να παρακάμψουν την, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των ελληνικών νησιών, θεωρούν πως τα θεωρούν πως τα θαλάσσια πάρκα χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς.
Τα λεγόμενα θαλάσσια πάρκα αφορούν μία συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία θέτονται όρια και εκεί θα ισχύει συγκεκριμένο περιβαλλοντικό καθεστώς, προκειμένου να προστατευτεί οικολογικά μια περιοχή, η θαλάσσια ζωή κτλ. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες δύνανται να μετατραπούν σε χώρο σύμπραξης ή αντιπαράθεσης.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Τουρκία θα περιμένει να δει είτε αν αυτά τα πάρκα αφορούν περιοχές που θεωρεί πως μπορεί να διεκδικήσει είτε αν μέσω αυτών των πάρκων υπάρχει έδαφος συνεννόησης.
Εκεί θα κριθεί ίσως αν θα προβεί σε ενέργειες αντίδρασης είτε διπλωματικά είτε με άλλον τρόπο…
photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-PAP
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κυβέρνηση για μετρό: Σε πλήρη λειτουργία η επέκταση της Καλαμαριάς το α’ τρίμηνο 2026
- « Είμαστε ο οίκος ανοχής της Ευρώπης»: Απίστευτη ατάκα από πολιτικό στη Γερμανία
- Συνελήφθη Ρώσος μοναχός για παράνομη παραμονή στη χώρα μας
- Στην Ελλάδα ο Ζελένσκι μέσα στο Νοέμβριο
- ΥΠΕΝ: Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα
- Θεσσαλονίκη: Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για το μηνιαίο κλείσιμο του μετρό
- Αυτοκίνητο: Οι κινεζικές μάρκες υπερδιπλασίασαν το μερίδιο αγοράς τους στην Ευρώπη
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου
- Ο διεθνιστής Λεονάρντο Ντι Κάπριο “συνεργάζεται” με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, vid
- Γαλλία: Οδηγός έπεσε πάνω σε πεζούς – Υπάρχουν τραυματίες









