• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αγωνία για το Αιγαίο!!! Ο χάρτης με τα ΕΞΙ ΜΙΛΙΑ που έδειξαν οι Τούρκοι – Ρωσική παρέμβαση (vid)

Αγωνία για το Αιγαίο!!! Ο χάρτης με τα ΕΞΙ ΜΙΛΙΑ που έδειξαν οι Τούρκοι – Ρωσική παρέμβαση (vid)

Αφόρητη η πίεση στην Τουρκία - «Τρεκλίζει» η Άγκυρα, περιστατικό με την τουρκική σημαία στο ευρωκοινοβούλιο

Γερμανία, ΝΑΤΟ και Αμερικανοί πιέζουν για να αποσυρθούν Ελλάδα και Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παρέμβαση είχαμε πριν από λίγο και από την Ρωσία.

Η Δύση θέλει αποκλιμάκωση, καθώς ανησυχεί για πιθανό ατύχημα.

Αργά χθες το βράδυ το ΝΑΤΟ έδωσε νέα πρόταση αποκλιμάκωσης στην Ελλάδα, ωστόσο ούτε εκεί γίνεται αναφορά για την απόσυρση του Oruc Reis.

Η Αθήνα είναι αμετακίνητη και ζητά να αποχωρήσει ο τουρκικός στόλος άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μόλις αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία με το ερευνητικό, τότε αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα αποσυρθούν και τα Ελληνικά πλοία, καθώς, σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα έχουν λόγο παραμονής

Τι κάνει η Τουρκία;

Σήμερα, για πρώτη φορά και μετά την ελληνική ανυποχώρητη στάση και τις ισχυρές πιέσεις η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω, θέτοντας μεν όρους, αλλά ζητώντας και εκείνη να αποσυρθούν τα Ελληνικά πλοία για να γίνει διάλογος. Η Άγκυρα προσπαθεί να βρει τρόπο να μην πληγεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας, σε περίπτωση που αποσύρει το Oruc Reis.

Είναι «στριμωγμένοι» οι Τούρκοι. Ακόμα και οι «σύμμαχοί» τους αδυνατούν να τους στηρίξουν, καθώς ο μεγαλοϊδεατισμός τους στέκεται απέναντι στα διεθνή σχέδια για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, η Αυστρία ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει και η Σλοβακία.

Χαρακτηριστική ήταν η πίεση που δέχθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου από Ευρωβουλευτές. Κατά την συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, να αποσύρει τα τουρκικά πλοία και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Ντ. Μακάλιστερ, ενημέρωσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την θέση της Επιτροπής, δηλαδή την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, ενόψει της συζήτησης και ψηφίσματος για την ανατολική Μεσόγειο στην ερχόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Τσαβούσογλου μιλούσε με τηλεδιάσκεψη από την Σενεγάλη και η πρώτη ένταση στην κουβέντα παρουσιάστηκε, όταν ένας Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής ζήτησε να μην παρουσιάζεται το γραφιστικό του στις οθόνες της αίθουσας. Ήταν μια σημαία τουρκική “αναμεμειγμένη” με μια ευρωπαϊκή -η τουρκική φαίνεται ότι κυριαρχούσε. Και ο Ρ. Μπουτικόφερ ζήτησε να μην εμφανιστεί ξανά. Την θέση υιοθέτησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ντέιβιντ Μακάλιστερ που είπε “όχι χάρτες, όχι σημαίες”. Αυτό -φυσικά- ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε “πολύ απογοητευμένος” στη δευτερολογία του.

Έπειτα έδειξε έναν χάρτη και ενημέρωσε πως με πιθανή επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια η Τουρκία δεν θα έχει δήθεν πρόσβαση στα διεθνή ύδατα. Ήταν μια στιγμή αδυναμίας που δείχνει πως η γείτονα αρχίζει και τρεκλίζει.

Μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες μέρες. Στα Ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας δεν δείχνουν αισιόδοξοι, όσο η Τουρκία δεν αποσύρει το Oruc Reis.

Πριν από λίγο είχαμε επικοινωνία Δένδια- Λαβρόφ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν σχετικά με τις κρίσιμες ώρες που περνά η Ανατ. Μεσόγειος. Η επικοινωνία έλαβε χώρα δύο μέρες μετά την επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο. Η Μόσχα εξέφρασε την βούλησή της να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, προκειμένου να μην αφήσει το ΝΑΤΟ να «αλωνίζει».

Έχει ξεκινήσει μία μακρά διαδικασία με επίκεντρο τα Ελληνοτουρκικά, που κανείς δεν ξέρει ποιά κατάληξη θα έχει.