• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αγία Σοφία: Ανάλυση της ρητορικής Ερντογάν από Τούρκο θεολόγο

Αγία Σοφία: Ανάλυση της ρητορικής Ερντογάν από Τούρκο θεολόγο

parembash rwswn gia thn agia sofia
Ο Τούρκος θεολόγος Τζεμίλ Κιλίτς, αμφισβητεί με επιχειρήματα την αντίληψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης.

Την Πέμπτη θα λάβει την οριστική του απόφαση του Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο για το αν τελικά, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, μετατραπεί σε τζαμί, όπως επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του.

Με αφορμή την επικείμενη απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης την Πέμπτη, η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη ενός Τούρκου θεολόγου, συγγραφέα και ειδικού σε θέματα Ισλάμ και Τουρκίας, του Τζεμίλ Κιλίτς, σχετικά με τους λόγους που ώθησαν τον Ερντογάν σε μια τέτοια κίνηση, αλλά και τον συμβολισμό της Αγίας Σοφίας σήμερα στον ισλαμικό κόσμο.

Η SZ, όπως αναφέρει η DW, υπενθυμίζει ότι η Αγία Σοφία, σύμβολο του Βυζαντίου με ιστορία πάνω από 1500 χρόνια, μετατράπηκε σε τζαμί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ενώ το 1935 επί Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.

Όπως αναφέρει ο Τζεμίλ Κιλίτς: «Κανείς δεν χρειάζεται την Αγία Σοφία ως τζαμί. Υπάρχουν αρκετοί τόποι λατρείας στην Κωνσταντινούπολη».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να κερδίσει το χαμένο έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων. Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Με την Αγία Σοφία ο πρόεδρος θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα».

Όπως αναφέρει ο Τούρκος θεολόγος δεν μπορεί να προβλέψει τι θα αποφανθεί το τουρκικό δικαστήριο, αλλά θεωρεί ότι επειδή η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα πολύ υψηλά στην ατζέντα, ο Ερντογάν θα πρέπει να το υλοποιήσει.

«Εάν οι δικαστές κρίνουν ανενεργό το κεμαλικό διάταγμα -το οποίο υποθέτω- η Αγία Σοφία θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως τζαμί. H κυβέρνηση δεν οφείλει να καταργήσει εντελώς το μουσείο. Μπορεί να το αφήσει ανοιχτό στους τουρίστες αλλά το κτίσμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για προσευχή σε ειδικές περιστάσεις ως τζαμί.»

Εκτιμά ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι εφικτή «διότι δυστυχώς υπάρχει ένα προηγούμενο: η εκκλησία της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από πολλές προσφυγές, η εκκλησία μετατράπηκε από το 2017 σε τζαμί».

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από τη δεκαετία του 50 χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. «Προσωπικά πιστεύω ότι Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο» αναφέρει ο Τούρκος θεολόγος.

Όσο για εκείνους που επιθυμούν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλούμενοι τον Μωάμεθ Β’, ο οποίος την μετέτρεψε σε τζαμί ένα χρόνο μετά την άλωση της Πόλης, ο Τζεμίλ Κιλίτς αναφέρει:

«Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β’ διατήρησε την εκκλησία. Διατήρησε το όνομα του κτίσματος. Δεν κατέστρεψε τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά, αλλά πέρασε από πάνω τους μια επίστρωση βερνικιού. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ δεν ήταν Ταλιμπάν! Ήθελε να προστατεύσει και να διατηρήσει την Αγία Σοφία.»

Ο Τούρκος θεολόγος αναφέρει ότι στόχος του Ερντογάν είναι η ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση της Τουρκίας από το κεμαλικό κοσμικό κράτος, με τη νέα χρήση της Αγίας Σοφίας

«Ο υπ. Εξωτερικών ανήγαγε την τύχη της Αγίας Σοφίας σε ζήτημα τουρκικής κυριαρχίας απορρίπτοντας κάθε ένσταση από το εξωτερικό. Τι σχέση έχει η Αγία Σοφία με την κυριαρχία της Τουρκίας; Ο ισλαμικός κόσμος έχει σύνδρομο κατωτερότητας έναντι της Δύσης. Η Τουρκία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Εδώ και 300 χρόνια είναι αδύναμη: πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά. Για τον λόγο αυτό οι Τούρκοι θέλουμε να βγαίνουμε μπροστά. Αλλά έτσι ξεγελάμε μόνο τον εαυτό μας.»

Εκτιμά επίσης ότι η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία θα μπορούσε να αυξήσει τη δημοφιλία του στον ισλαμικό κόσμο, αφού όπως είπε ο Τουρκος θεολόγος: «Στην αντίληψη του ισλαμικού κόσμου τρεις είναι οι τόποι μεγάλης θρησκευτικής σημασίας: η Κάαμπα στη Μέκκα, το τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ και η Αγία Σοφία».

με πληοροφορίες από news247 / photo screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •