• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ στα 12 ναυτικά μίλια! Θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Τουρκία;

ΚΙΝΔΥΝΟΣ στα 12 ναυτικά μίλια! Θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Τουρκία;

kastelorizo12
Ποιά είναι τελικά η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας;;;

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η δήλωση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, ότι η κόκκινη γραμμή της χώρας όσον αφορά το Καστελόριζο και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, είναι τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων του συμπλέγματος.

Το μόνο κατοχυρωμένο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας στο Καστελόριζο είναι τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων που απορρέουν από το ότι το σύμπλεγμα είναι ελληνικό έδαφος αλλά, αυτό είναι ένα αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο ασκείται ούτως ή άλλως. Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατα του συμπλέγματος της Μεγίστης στα 12 ν.μ. και δεν υπάρχει οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή, τα ύδατα πέραν των 6 ν.μ. της Μεγίστης, είναι Διεθνή Ύδατα και υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης για όλα τα σκάφη.

Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας παραμένει η επιλογή της επέκτασης των χωρικών υδάτων του συμπλέγματος της Μεγίστης στα 12 ν.μ. , επέκταση η οποία μπορεί να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα χωρίς την συγκατάθεση τρίτων αφού το Διεθνές Δίκαιο το επιτρέπει.

Θα επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά ύδατα της Μεγίστης στα 12 ν.μ. άμεσα, κάτι που για την Τουρκία αποτελεί casus belli, αιτία πολέμου; Το ζήτημα είναι αρκετά λεπτό!

Αν η Ελλάδα, πάντως, επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Μεγίστης στα 12 ν.μ. και οι Τούρκοι εισέλθουν σε αυτά, τότε αυτό θα συνιστά ευθεία εισβολή σε ελληνικό χώρο. Είναι σαν να εισέλθει τουρκικός στρατός σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο. Οι Τούρκοι θα πρέπει τότε, να το σκεφτούν πάρα πολύ πριν προχωρήσουν σε παραβίαση των 12ν.μ., αφού η Ελλάδα θα είχε νόμιμο δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης ακολουθώντας την ανάλογη διαδικασία εμπλοκής μετά τις προειδοποιήσεις για άμεση αποχώρηση.

Ως προς την κόκκινη γραμμή των 6 ν.μ., ας μην έχουμε αυταπάτες: Την Τουρκία δεν την ενοχλούν τα 6 ν.μ. και δεν θα επιχειρούσε να τα παραβιάσει σε καμία περίπτωση, αφού συνιστά κατάφωρη παραβίαση και δίνει στην Ελλάδα το ελεύθερο να πλήξει τα ερευνητικά της, χωρίς καμία διεθνή επίπτωση. Ωστόσο, η κόκκινη γραμμή στα 6 ναυτικά μίλια προκαλεί, εμμέσως, σοβαρό κλονισμό αναφορικά με το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ. σε όλα τα νησιά της ανεξαιρέτως, όπως έπραξε στο Ιόνιο. Με την υποχώρηση της κόκκινης γραμμής στα 6 ν.μ. θεωρούμε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για το Αιγαίο, αφού αν η Τουρκία φέρει τα πλοία της στην Μεγίστη στα 6.5 ν.μ. τότε, τίποτα δεν θα την εμποδίσει τα φέρει τα πλοία της στα 6.5 ν.μ. από την Σκύρο, την Ρόδο κ.τ.λ. Αυτό, δηλαδή, ίσως αφήσει περιθώρια για ερμηνείες τύπου ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται πως τα 12 ν.μ. δεν μπορούν να ισχύσουν στο Αιγαίο ή ότι είναι αντικείμενο προς διαπραγμάτευση.

Γι’ αυτό το λόγο, η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη είναι μία άστοχη δήλωση και αν δεν ανασκευαστεί, θα ερμηνευτεί ως κυβερνητική επιλογή, με σκοπό να μην ωθηθεί η κατάσταση στα άκρα. Αυτό θα περάσει στους γείτονες το μήνυμα ότι η Ελλάδα εκτός των 12 ν.μ. μπορεί να εκβιαστεί περισσότερο και επομένως θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες προκλητικές ενέργειες από πλευράς  Τουρκίας, όπως για παράδειγμα να προσπαθήσει η γείτονα να υπερβεί τον 28ο μεσημβρινό στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο είναι και το ανατολικό όριο της οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Εκεί η Ελλάδα πλέον έχει νόμιμα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας και αν τυχόν μείνει αναπάντητη μία παραβίαση, τότε η Αθήνα αποδέχεται το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο στην πράξη και ότι συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο, πρακτικά πάει περίπατο.

Αν λοιπόν στην Μεγίστη είναι κόκκινη γραμμή τα 6ν.μ., τότε ο 28ος μεσημβρινός είναι μία ακόμα κόκκινη γραμμή ή θα πέσουμε στην κόκκινη γραμμή των 6 ν.μ. της Κρήτης;