• Αρχική
  • Άρθρα
  • Υπ. Μετανάστευσης: «Μείωση 76% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά» – Μαντέψτε που πήγαν όλοι αυτοί!

Υπ. Μετανάστευσης: «Μείωση 76% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά» – Μαντέψτε που πήγαν όλοι αυτοί!

Μείωση κατά 76% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2021, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Σάμο η οποία είναι της τάξης του 92% και ακολουθεί η Χίος με 91%, η Λέρος με 88%, η Λέσβος με 65%, και η Κως με 54%.

Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στις δομές όλης της χώρας κατά τον Οκτώβριο του 2021 παρουσιάζεται επίσης μειωμένος κατά 47% σε σχέση με το Οκτώβριο του 2020.

Οι ροές στις αφίξεις κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 67% στα νησιά και κατά 46% στο σύνολο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, 9.794 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα έφτασαν 7.242 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό.

Επιπλέον, οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών καταγράφουν μείωση κατά 52%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α’ και Β’ βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 41.951, όταν τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 87.922.

Σε ό,τι αφορά στη μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 67,8% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,4%) και Ρωσίας (6%).

Σχετικά με τις αρχικές χορηγήσεις αδειών διαμονής, τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 εκδόθηκαν κυρίως άδειες για υπηκόους Αλβανίας, Ρωσίας και Λιβάνου, ενώ τον προηγούμενο χρόνο οι κύριες χώρες προέλευσης ήταν η Αλβανία, η Κίνα και το Πακιστάν.

Συνολικά, το διάστημα Οκτώβριος 2020 – Οκτώβριος 2021 έχουν κατατεθεί 2.030 αιτήσεις χορήγησης αρχικής άδειας διαμονής και 343 αιτήσεις για ανανέωση άδειας διαμονής.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.