Υφυπουργός Οικονομικών, Χ. Θεοχάρης: «Μην πιστεύετε θεωρίες συνωμοσίας-Μην πιστεύετε τους πολιτικούς κάπηλους»

«Μην πιστεύετε τις θεωρίες συνωμοσίας, μην πιστεύετε τους πολιτικούς κάπηλους και τους κομματικούς μηδενιστές, μην πιστεύετε τους πολιτικούς μεταπράτες της ακινησίας», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, που μολονότι στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας, απευθύνθηκε πρωτίστως στους πολίτες, για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, της στρατηγικής αποτροπής και περιορισμού της.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει για την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, θα συνεχίσει για φορολογική δικαιοσύνη, γιατί αυτό ζητάει και η ελληνική κοινωνία.

Για την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή, ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι συγκρούστηκαν δύο κόσμοι: η πολιτική δύναμη της δράσης και της μεταρρύθμισης και οι πολιτικές δυνάμεις του βερμπαλισμού και του βολονταρισμού. «Ακούγοντας αυτές τις μέρες την αντιπολίτευση, είναι σαν να συναντήθηκαν διαφορετικές σχολές σκέψεις που τελικά κινήθηκαν σε κοινή συνισταμένη: την νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής στη συνείδηση του κόσμου», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι στον αντίποδα, υπάρχει η κυβέρνηση που προσπαθεί να απονομιμοποιήσει τη φοροδιαφυγή, που συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Ακούσαμε τους πολιτικούς μεταπράτες της ακινησίας. Γι΄αυτούς, όποιον και να στοχεύσεις, είναι λάθος: ‘γιατί τον μικρό (σ.σ.φοροφυγά) αφού υπάρχει ο μεγάλος;’. ‘Γιατί αυτόν που τουλάχιστον έχει βιβλία και τα έχει ανοίξει, αφού υπάρχει ο άλλος που δουλεύει μαύρα, χωρίς βιβλία και δεν έχει κάνει καν έναρξη;’. ‘Γιατί αυτόν που κόβει απόδειξη, αφού υπάρχει αυτός που κόβει απόδειξη αλλά είναι μαϊμού;’», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και συνέχισε: «Μην τους πιστεύετε! Όλους πρέπει να τους κυνηγήσουμε. Όλα πρέπει να τα κάνουμε. Δεν πιάνεται αλλιώς η φοροδιαφυγή. Γι΄αυτό κάνουμε τόσα με αυτό το νομοσχέδιο, και με τα άρθρα για τα μετρητά, και με τα άρθρα για το λαθρεμπόριο, και με τα άρθρα για τις συναλλαγές, και με τα άρθρα για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος στη βραχυχρόνια μίσθωση και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Πείτε όχι λοιπόν στην ακινησία. Μην την αγοράζετε!».

Ο κ. Θεοχάρης στιγμάτισε όμως και «τους πολιτικούς κάπηλους των θεωριών συνωμοσίας». Γι΄αυτούς, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, όποιο μέτρο και αν φέρει η κυβέρνηση, θα είναι για «προστασία» των μεγάλων, των κολλητών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. «Μην τους πιστεύετε. Τα λένε αυτά για να μην αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, γιατί, γι΄αυτούς, η φοροδιαφυγή είναι κάπου αλλού, σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο», είπε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε πως είναι αυτή η κυβέρνηση που «κατάφερε να εισπραχθεί πέρυσι 7,1 δις ευρώ, από τις επιχειρήσεις, κοντά 1 δις σε έκτακτη φορολογία». Επί τέσσερις μέρες ακούμε, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, ότι δεν πήραμε τίποτα από τα υπερκέρδη, «όμως παίρναμε 4 δις καθημερινά από το Χρηματιστήριο ενέργειας και δίναμε ενίσχυση στους λογαριασμούς. Σύνολο φέτος, 11 δις από τους μεγάλους».

Στο κλίμα αυτό, υπενθύμισε πως με το νομοσχέδιο εισάγεται υποχρέωση δέουσας επιμέλειας για τις μεγάλες εταιρείες εμπορίας καυσίμων. «Με το νομοσχέδιο, τους αναγκάζουμε δύο χρόνια να μην συνεργάζονται με τα πρατήρια που κάνουν λαθρεμπόριο, να ελέγχουν αν είναι σωστά αδειοδοτημένα. Μην πιστεύετε λοιπόν τις συνωμοσίες», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Αλλά και για τη νέα θεωρία, για τη νέα «συνωμοσία», σύμφωνα με την οποία, πίσω από το νομοσχέδιο κρύβεται το σχέδιο Πισσαρίδη, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε:

«Δεν θέλουμε να εξαφανίσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία. Θέλουμε να δυναμώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας και να μεγαλώσει. Δεν είναι κακό να συνεργαστεί και να κάνει μια εταιρεία. Ας κάνει μια ΙΚΕ, μια ΟΕ. Δεν είναι κακό αυτό. Μας πήρε δύο δεκαετίας για να μην είναι άσχημη λέξη η επιχειρηματικότητα», είπε ο κ. Θεοχάρης: «η κατηγορία είναι ότι θέλουμε να σταματήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και να γίνουν επιχειρήσεις. Ε, ναι. Έχουμε φέρει νομοσχέδιο, για τις συγχωνεύσεις με κίνητρα, ώστε να μεγαλώνουν οι επιχειρήσεις, να δυναμώνουν, γιατί ο ανταγωνισμός απέξω και οι πολυεθνικές είναι πολύ ισχυρές και μόνο με ισχυρές επιχειρήσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόντωσης των ελεύθερων επαγγελματιών».

Ο Χάρης Θεοχάρης κατήγγειλε τους «πολιτικούς κάπηλους του φθηνού λαϊκισμού». Είναι εκείνοι, ανέφερε, που ισχυρίζονται πως «ο τάδε δουλεύει εθελοντικά και έτσι άνοιξε βιβλία» και «ο δείνα χτυπήθηκε από την κρίση». «Μην τους πιστεύετε. Πίσω από τους αδύνατους, θέλουν να κρύψουν τον δυνατό. Αυτόν ή τον φοροφυγά, θέλουν να προστατεύσουν. Για τον αδύναμο κάναμε το τεκμήριο μαχητό. Αποδείξαμε πως όταν λέμε ότι είναι μαχητά τα τεκμήρια, είναι πράγματι μαχητά», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών παραπέμποντας στις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

«Αλλάξαμε τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, για να μην πληρώνουν το μάρμαρο, οι ίδιοι και οι ίδιοι. Για να μην συνεχίσει το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών, να πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών που χαρακτήρισε στρατηγικό το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ανακοίνωσε, δε, πως η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης θα μπει και στα σχολεία με ειδικό πρόγραμμα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί