Ύφεση-ρεκόρ 10% προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα – Καταποντίζεται η παγκόσμια οικονομία (ΒΙΝΤΕΟ)

Άκρως ανησυχητικές προβλέψεις δίχως ακόμη να έχει παρέλθει το πρώτο κύμα του κορωνοϊού.

Μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ τουλάχιστον 3% για το 2020 εκτιμά πως θα υπάρξει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο στις εαρινές προβλέψεις του καταβαραθρώνει την παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας μόνο ένα ανοικτό παράθυρο αισιοδοξίας για επιστροφή στην ανάκαμψη όχι πριν το 2021.

Η έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) συνοδεύτηκε από τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις που έχουν λάβει χώρα από το 2008.

Τα πράγματα ωστόσο στην παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη χειρότερα.

Δεν είναι τυχαίο πως άνθρωποι του Ταμείου συγκρίνουν απευθείας την περίοδο της πανδημίας με εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης το 1929, μόνο που σήμερα όλα γίνονται ταυτόχρονα σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως η ύφεση για το 2020 θα αγγίζει το 7,5% , ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα κάνει «βουτιά» κατά 5,9% .

Η πιο «κερδισμένη» φαίνεται να είναι η χώρα από όπου «ξεκίνησαν όλα», η Κίνα.

Λόγω του ότι η πανδημία στην ασιατική χώρα επηρέασε αρνητικά την οικονομία κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΔΝΤ προβλέπει πως το Πεκίνο θα καταγράψει μόλις 1,2%, νούμερο αρκετά μικρότερο από άλλα κράτη.

Στο «κλαμπ» των μεγάλων χαμένων η Ελλάδα

Ιδιαίτερα δυσοίωνες, πολύ περισσότερο από άλλα κράτη, είναι οι προβλέψεις του Ταμείου για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που το 2020 θα σημειώσουν διψήφια ποσοστά ύφεσης, ακυρώνοντας στην πράξη την ανάκαμψη της χώρας μας για τους επόμενους μήνες.

Δίχως ωστόσο να υπολογίζεται στις προβλέψεις ένα 2ο ή τυχόν 3ο κύμα κορωνοϊού, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι ισχυρή το 2021 αγγίζοντας το 5,1%.

Ίσως είναι το μόνο θετικό νέο στις προβλέψεις του ΔΝΤ, που όμως τη δεδομένη στιγμή είναι στηρίζεται μόνο σε σενάρια και πιθανότητες.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί