Σε κλοιό… υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης εισέρχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, με την απειλή των προστίμων να αποτελεί πλέον πραγματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2004/2026 με την παροχή οδηγιών σχετικά με την επιβολή προστίμων για παραβάσεις περί μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Η εγκύκλιος αναφέρει αναλυτικά :
Κατόπιν ερωτημάτων που έχουν τεθεί στην υπηρεσία μας σχετικά με την παράβαση της μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης βάσει των διατάξεων των άρθρων 14 και 15 του ν. 4308/2014 («Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις κι άλλες διατάξεις», εφεξής ΕΛΠ), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
- Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 14 και 15 ΕΛΠ, όπως τροποποιήθηκαν αντίστοιχα με τα άρθρα 239 και 240 του ν.5222/2025 (Α’134) προκύπτει ότι, οι οντότητες του άρθρου 1 ΕΛΠ, υποχρεούνται, σύμφωνα με το άρθρο 8 ΕΛΠ, να εκδίδουν για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών κατά την έννοια των παρ. 10, 11 και 12 του ιδίου άρθρου, τιμολόγιο ή κάθε άλλο έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για να θεωρείται τιμολόγιο, για όλες τις περιπτώσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 ΕΛΠ αποκλειστικά ηλεκτρονικά, είτε μέσω χρήσης Υπηρεσιών Παρόχου για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων είτε μέσω χρήσης της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών που είναι προσβάσιμη στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (timologio).
- Διευκρινίζεται ότι, η μη συμμόρφωση περί έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου αποκλειστικά με τους ως άνω προβλεπόμενους τρόπους, όπως στην περίπτωση έκδοσης με χειρόγραφο τρόπο ή άλλο τεχνικό μέσο (πχ εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα ERP), πλην της εξαιρετικής περίπτωσης απώλειας διασύνδεσης (διακοπής του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ή σύνδεσης στο διαδίκτυο), θεωρείται ως μη έκδοση του τιμολογίου αυτού και ως εκ τούτου επιβάλλονται τα πρόστιμα των περ. 5 και 6 του άρθρου 57 του ν. 5104/2024 (ΚΦΔ) κατά περίπτωση.
Υπενθυμίζεται ότι στις εξαιρετικές περιπτώσεις που καθίσταται αναγκαία η έκδοση τιμολογίου με χειρόγραφο τρόπο ή άλλο τεχνικό μέσο, η διαβίβαση λαμβάνει χώρα σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Α.1138/2020 (Β΄ 2470) κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Σημειώνεται ότι, τα ανωτέρω ισχύουν για τις οντότητες του άρθρου 1 ΕΛΠ που εντάσσονται σε υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, από την έναρξη ισχύος των σχετικών διατάξεων, όπως ορίζεται με την υπό στοιχεία Α.1128/2025 (Β’4937) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ και εφεξής.
Θυμίζουμε πως ήδη έχουν υπάρχει αντιδράσεις από διάφορους φορείς και συλλόγους με αφορμή την έναρξη της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τις 2 Φεβρουαρίου 2026 για συναλλαγές επιχείρηση προς επιχείρηση (B2B), για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 ευρώ, ωστόσο φαίνεται πως το κράτος είναι αποφασισμένο.
Μάλιστα -εκτός απροόπτου- στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση αναμένεται να ενταχθούν από το ερχόμενο φθινόπωρο και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που έχουν κύκλο εργασιών κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Δείτε αναλυτικά την προδημοσίευση της Εγκυκλίου έτσι όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ:
Με πληροφορίες από taxheaven.gr – ΦΩΤΟ αρχείου: Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Όταν η φύση οργίζεται: Εντυπωσιακά πλάνα από την έκρηξη ηφαιστείου στη Χαβάη (Vid)
- Τραγωδία στην Ισπανία: Πέντε νεκροί σε πυρκαγιά κοντά στη Βαρκελώνη
- Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για τον θάνατο της Ελένης Γλύκατζη‑Αρβελέρ
- Θάνατος του Ρόμπερτ Ντιβάλ: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα αποχαιρετά τον «εκ των ων ουκ άνευ» συνάδελφό του
- Ανθρωποειδή Ρομπότ εκτελούν Κουνγκ Φου στο Εαρινό Φεστιβάλ – Τα φώτα “έκλεψε” το Η2 με την πανοπλία! Vid
- Στην Ελλάδα ο ισχυρός άνδρας της UEFA – Ποιές ομάδες θα δει από κοντά
- Προειδοποίηση του Πατρούσεφ προς ευρωπαϊκές δυνάμεις, αν συλληφθούν ρωσικά πλοία
- Φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Στον ανακριτή σήμερα ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας
- Τα κινεζικά παραδοσιακά παιχνίδια για τη “Χρονιά του Αλόγου” κερδίζουν τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο
- Ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών – Ποια τα αίτια;
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
Θεσσαλονίκη
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
ΑΣΕΠ
ΚΡΗΤΗ
ΤΡΑΜ
ΑΑΔΕ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ









