• Αρχική
  • Άρθρα
  • Β. Σπανάκης: Παράταση προθεσμίας μέχρι 31/1/2021 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και άμεση δυνατότητα διόρθωσης λαθών

Β. Σπανάκης: Παράταση προθεσμίας μέχρι 31/1/2021 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και άμεση δυνατότητα διόρθωσης λαθών

Διαβάστε την επερώτηση:

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2021
 
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Παράταση προθεσμίας μέχρι 31/1/2021 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και άμεση δυνατότητα διόρθωσης λαθών»

Κύριοι Υπουργοί,

Λήγει σήμερα 15 Ιανουαρίου 2021, η προθεσμία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Όμως, μια σειρά τεχνικών προβλημάτων και ασαφειών στις σχετικές Οδηγίες, καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την πλευρά των φοροτεχνικών – λογιστών και των επαγγελματιών εντός της καταληκτικής ημερομηνίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει η δυνατότητα οι φοροτεχνικοί – λογιστές να προβούν σε οποιοδήποτε αναγκαία διόρθωση, κυρίως λαθών, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. «myBusinessSupport».

Επιπρόσθετα, τα μέτρα για την πανδημία του νέου Covid-19, έχουν, όπως γνωρίζουμε όλοι, αυξήσει σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο τον όγκο δουλειάς των εταιρειών ταχυμεταφορών με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαραίτητων παραστατικών από τις επιχειρήσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι αδύνατη η εκ των υστέρων υποβολή στη σχετική εφαρμογή.

Αρκετά προβλήματα έχουν προκληθεί και αναφορικά με τη συμπλήρωση του κωδικού 312 της δήλωσης Φ.Π.Α., καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του ΦΠΑ και τις σχετικές εγκυκλίους και Οδηγίες της Διοίκησης (Ε.2185/2020, ΠΟΛ.1082/2015, ΠΟΛ.1056/2002), υπάρχουν ασάφειες που δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τα ποσά που πρέπει να αναγραφούν ενώ το ποσό αυτό λαμβάνεται υπόψη για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Είναι επίσης απολύτως απαραίτητη η δυνατότητα τροποποίησης των εσόδων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις εκδίδουν νομίμως παραστατικά που αφορούν τον Δεκέμβριο εντός του μηνός Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί επίσης, για ακόμη μία φορά, πως όλη αυτήν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης οι φοροτεχνικοί – λογιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε καθημερινή βάση, για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντα τους και να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους φορολογούμενους πελάτες τους.

Τα παραπάνω έχουν επισημάνει με σχετικές επιστολές τόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.).

Επειδή είναι αντικειμενικά και πρακτικά αδύνατη η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 εντός της αρχικής προθεσμίας.

Επειδή είναι απολύτως αναγκαίο να επιτραπεί στους λογιστές η διόρθωση των στοιχείων.

Ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε παράταση της προθεσμίας για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 έως τις 31/1/2021 προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η διαδικασία;
2) Προτίθεστε να ανοίξετε την εφαρμογή «my business support» για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε τα στοιχεία στην εφαρμογή να ευθυγραμμίζονται και να συμφωνούν με τις δηλώσεις του Φ.Π.Α.;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

ΠΗΓΗ: TAXHEAVEN