Τώρα αρχίζει ο εμπορικός πόλεμος για τις «μακεδονικές» ΠΟΠ και ΠΓΕ

Η συμφωνία για την ονομασία των γειτόνων μας ως «Βόρεια Μακεδονία», της υπηκοότητάς τους ως «Μακεδόνες» και της γλώσσας τους ως «μακεδονικής», πιθανότατα είναι κάτι που σε λίγο μήνες θα αποτελεί ιστορία και αναμένεται να επικυρωθεί όπως όλα δείχνουν από τo κοινοβούλιo της Αθήνας, ενώ ήδη οι βουλευτές των Σκοπίων την ενέκριναν πριν από 5 ημέρες.

Αυτό που δεν ξεκαθαρίζει η συμφωνία είναι το τι θα γίνει με τις εμπορικές ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων, ενώ ακόμα πιο περίπλοκο θα γίνει το ζήτημα όταν τα Σκόπια λάβουν θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες για ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε θα θελήσουν να κατοχυρώσουν ονομασίες προέλευσης, με το επίθετο «μακεδονικός» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από επτά χρόνια ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Vaeni της Νάουσας και η Οινοποιία Τσάνταλη κέρδισαν τον εξωδικαστικό αγώνα, απαγορεύοντας στους γείτονες να πωλούν στις ξένες αγορές κρασί με την ονομασία «Μακεδονικό» και τους επιβλήθηκε να αποσύρουν τα κρασιά τους από τη γερμανική αγορά όπου ήδη υπήρχαν. Βέβαια, από την πλευρά της η Ελλάδα δεν έχει επιχειρήσει να κατοχυρώσει κάποια ονομασία προέλευσης με το επίθετο «Μακεδονικός» σε κάποιο τρόφιμο, αλλά έχει αναγνωριστεί η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Μακεδονία», για τα κρασιά (τοπικοί οίνοι) που παράγονται στο εν λόγω γεωγραφικό διαμέρισμα.

Σε ημερήσια εφημερίδα της Αθήνας, ο πρόεδρος του Βαένι και επικεφαλής του Συνδέσμου Οινοποιών & Αμπελουργών της Ζώνης Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Η εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας θα αποτελέσει την ταφόπλακά μας. Δεν είναι ορατός μόνο ο κίνδυνος να απαιτήσουν να αφαιρεθεί κάθε λέξη μακεδονικός από τα έντεκα εκ των 16 συνολικά κρασιών μας που εξάγουμε σε συνολικά 30 χώρες ως ΒΑΕΝΙ και φέρουν τον όρο Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Μακεδονίας, αλλά ελλοχεύει το ενδεχόμενο να πωλούν στις διεθνείς αγορές και οι Σκοπιανοί κρασί με το συγκεκριμένο τίτλο», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ήδη περνάμε πολύ δύσκολα με τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στο κρασί. Ένα ακόμη χτύπημα θα είναι το τελειωτικό και θα μας αναγκάσει ή να παραδώσουμε τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας στους κυβερνώντες ή να απαιτήσουμε ίδιους φορολογικούς συντελεστές με τους Σκοπιανούς. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό», κατέληξε.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου γινόταν αναφορά για περιπτώσεις χρήσης των ΠΓΕ “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο” σε οίνους που παράγονται σε τρίτα κράτη. Γι’ αυτό το λόγο και κυρίως για την περίπτωση του ΠΓΕ “Μακεδονία”, δύο μέρες μετά τις Πρέσπες στις 13 Ιουνίου εκπρόσωποι του Συνδέσμου συναντήθηκαν με τον Πρέσβη κ. Λ. Παπακωνσταντινίδη, Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ και άλλα 6 στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατόπιν της συνάντησης αυτής, αποφασίστηκε από το ΥΠΕΞ να σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ΟΕΥ όλων των ελληνικών πρεσβειών, με την οποία θα τους ζητείται να αναζητήσουν όλες τις ετικέτες οίνου που παραπέμπουν σε ελληνικές ΠΟΠ/ΠΓΕ ή σε στοιχεία ελληνικότητας και να υποβάλουν την σχετική τους αναφορά έως το τέλος Ιουνίου. Με βάση το υλικό αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ προκειμένου να αναζητηθούν με την συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου.

Τι αναφέρει η​ συμφωνία

Στη συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ, περιλαμβάνεται το εξής εδάφιο (παρ. 3 εδάφιο θ): «Σε σχέση με τα προαναφερόμενα ονόματα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών. Τίποτα στο άρθρο 1 (3)(θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσα εμπορική χρήση, μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτό το υπό-τμήμα».

Ουσιαστικά προαναγγέλεται ένας νέος γύρος μακρόχρονων διαπραγματεύσεων, με ξένους παρατηρητές, όπου οι επιχειρηματίες μεταξύ τους θα πρέπει να συμφωνήσουν στη χρήση όσων ονομασιών συμπίπτουν.

Από agro24

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί