• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το νέο επίδομα στέγασης – Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσοι θα το πάρουν

Το νέο επίδομα στέγασης – Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσοι θα το πάρουν

Στα τεχνικά κλιμάκια θα οριστικοποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του καινούριου επιδόματος στέγασης, που έχει προβλεφθεί ως αντίμετρο στις υψηλές περικοπές συντάξεων από 1/1/2019.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κατώφλι του εισοδηματικού ορίου θα οριστεί περίπου στις 8.000 ευρώ.

Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ και αν όλα πάνε καλά, θα το μοιραστούν περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή περίπου 500.000 νοικοκυριά. Η επιδότηση δεν θα αφορά μόνο στο ενοίκιο αλλά και σε δόση δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Το εισοδηματικό κατώφλι για ένα άτομο υπολογίζεται γύρω στις 8.000 ευρώ και το ανώτατο όριο θα είναι το 3πλάσιο, δηλαδή περίπου 24.000 ευρώ.

Και σε αυτήν την περίπτωση, θα ισχύσει κλίμακα ισοδυναμίας για την προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Έτσι για τη σύζυγο προβλέπεται συντελεστής προσαύξησης 0,5 ενώ για τα παιδιά δεν θα ισχύσει ο συντελεστής 0,25 αλλά συντελεστής 0,5. Έτσι για παράδειγμα για μια 4μελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο (κατώφλι) διαμορφώνεται σε περίπου 20.000 ευρώ. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος υπολογίζεται σε 70- 80 ευρώ ανά άτομο, άρα στα 240 ευρώ για μια 4μελή οικογένεια, χωρίς να είναι ακόμα σαφές πώς θα αποκλιμακώνεται όσο θα ανεβαίνει το εισόδημα.

Όσον αφορά στα αναπηρικά επιδόματα, οι Θεσμοί συμφώνησαν στη χρονική επέκταση ως το τέλος του έτους του πιλοτικού συστήματος που εφαρμόζεται ήδη στην Αττική.

Στο πεδίο των Εργασιακών, η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, οι Θεσμοί αποδέχθηκαν την κυβερνητική πρόταση για το μηχανισμό υπολογισμού της αντιπροσωπευτικότητας, που προβλέπει ότι η απαίτηση για υπογραφή από το 50% + 1 των εργαζομένων του κλάδου, θα επιβεβαιώνεται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, έτσι ώστε η σύμβαση να δεσμεύει και τις επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι υπάρχουν “αγκαθάκια” στο θέμα της Διαιτησίας, που συζητιέται ακόμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με την υπουργό, δεν θα υπάρξει προσβολή του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής- όπως άλλωστε καλύπτεται από τη νομολογία του ΣτΕ- ωστόσο θα ενεργοποιηθεί το στάδιο της Μεσολάβησης, που αδρανοποιήθηκε μετά από το 2012.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.