Το διμερές εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων με την Ρουμανία, είναι σταθερά πλεονασματικό

Σταθερά πλεονασματικό υπέρ της χώρας μας είναι τα τελευταία χρόνια,

το διμερές εμπόριο ενδυμάτων με τη Ρουμανία ενώ και στο υπόδημα το ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδος. Επιπλέον, σημαντική είναι η Ελληνική παρουσία στη ρουμανική αγορά με αναγνωρίστιμες μάρκες.

Αυτά αναφέρονται στη έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι. Το 2017 εξήχθησαν προς τη Ρουμανία ενδύματα και εσώρουχα ύψους 20.772.054 ευρώ, ενώ εισήχθησαν προϊόντα ύψους 4.872.774 ευρώ. Το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν μας ανήκει στη δασμολογική κλάση 6104 (Κουστούμια-ταγιέρ, σύνολα, ζακέτες, φορέματα, φούστες, φούστες-παντελόνια, παντελόνια μακριά, φόρμες με τιράντες και παντελόνια κοντά, πλεκτά, για γυναίκες), ενώ το κυριότερο εισαγόμενο είναι T-shirt και φανελάκια (δασμολογική κλάση 6109).

Και στο υπόδημα το ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδος, με τις σχετικές εξαγωγές να έχουν ανέλθει σε 13.047.343 ευρώ το 2017 και τις αντίστοιχες εισαγωγές να αγγίζουν το 1.196.240 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ζήτηση για ενδύματα και υποδήματα αναμένεται να διατηρηθεί σε μέτρια επίπεδα, με σχετικά ανοδικές τάσεις την επόμενη τριετία, λόγω της αύξησης στους μισθούς και της τάσης για μεγαλύτερη κατανάλωση. Η αγορά, ωστόσο, δεν διακρίνεται για υψηλά επίπεδα ρευστότητας, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι η κατανάλωση δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον. Σημαντική παράμετρος που συγκρατείται είναι ότι η τάση φαίνεται να ευνοεί το on line εμπόριο που αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερη άνοδο τα επόμενα χρόνια.

Ανταγωνισμός

Τα εμπορικά κέντρα της Ρουμανίας κατακλύζονται από προϊόντα ένδυσης και υπόδησης που προέρχονται από διάφορες χώρες (κυρίως Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία Τουρκία, Ελλάδα, και Αυστρία) και απευθύνονται σε διάφορα εισοδηματικά στρώματα. Το κυριότερο μερίδιο αγοράς στα ενδύματα κατέχει η σουηδικών συμφερόντων H&M (760.5 εκατ. Ron, 165 εκατ. ευρώ), ο όμιλος Inditex (Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti, Zara Home) και ακολουθούν οι Kenvelo, C&A, Takko Fashion, New Yorker, Deichmann, Orasay, Mango, Parfois, Desigual, LC Waikiki, Koton, BSB, New Look, Camaieu, Pimkie.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα αθλητικά κατέχουν οι Nike, Adidas και Puma. Από τις ξένες επενδύσεις στον τομέα ενδυμάτων και υποδημάτων οι περισσότερες επιχειρήσεις προέρχονται κατά από την Κίνα (1.957), την Ιταλία (793) και την Τουρκία (585). Από άποψη κύκλου εργασιών οι ιταλικές εταιρείες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 2,12 δισ. Ron (400 εκατ. ευρώ).

Οι κυριότεροι παραγωγοί ενδυμάτων και προϊόντων μόδας στη Ρουμανία είναι είναι η Alison Hayes SRL με κύκλο εργασιών 337,1 εκατ. Ron (73,5 εκατ.ευρώ), ακολουθούμενη από την Formens SRL με 245,2 εκατ. Ron (53,2 εκατ.ευρώ), την Pandora Prod SRL, με 198,1 εκατ Ron (43,26 εκατ.ευρώ), την Oztasar SRL με 156,6 εκατ. Ron (33,9 εκατ.ευρώ) και την Artifex srl με 146,5 εκατ. Ron (39,9 εκατ.ευρώ).

Σημαντική είναι και η ελληνική παρουσία στη ρουμανική αγορά, με πιο αναγνωρίσιμες εταιρίες την ΒSB με 20 καταστήματα (κυρίως σε εμπορικά κέντρα), την Premium και Shoe Art (Ιωάννου) την NOTOS, την Shark του ομίλου Σαράντη, τον Όμιλο Κoutsolioutsos και άλλες μικρότερες εταιρείες.

Προοπτικές ελληνικών επιχειρήσεων

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης ειδών μόδας στη Ρουμανία, γεγονός που δημιουργεί σχετικά ευνοϊκές προοπτικές για είσοδο των ελληνικών εταιριών στη Ρουμανική αγορά. Η παραγωγή των ως άνω προϊόντων δεν έχει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αντιθέτως, για τη διάθεση ετοίμων ενδυμάτων εντοπίζονται ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθούν από ελληνικές επιχειρήσεις. Παρατίθενται στο σχετικό έγγραφο ορισμένες πρακτικές πληροφορίες, προκειμένου να αποδοθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα των προοπτικών των δυνάμει εισερχομένων επιχειρήσεων στην αγορά και να αποφευχθούν λάθη.

– Τα χαμηλού κόστους ενδύματα και υποδήματα δεν έχουν τύχη σε μία αγορά που κατακλύζεται από τουρκικά και κινεζικά προϊόντα. Η στόχευση θα πρέπει να είναι μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου κοινωνικά στρώματα.

– Σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική, λόγω της ύπαρξης μεγάλων ξένων εταιριών με αναγνωρίσιμο σήμα, αγορά, σημαντική είναι η καθιέρωση επώνυμων ελληνικών προϊόντων που να μπορούν να συνδεθούν με υψηλή ποιότητα, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή προστιθέμενη αξία.

– Ιδιαίτερης σημασίας ως προς το παραπάνω είναι η συστηματική προβολή, είτε τηλεοπτική είτε μέσω των δημοφιλών fashion blogs της χώρας των προς διάθεση προϊόντων, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

– Μεγαλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα θα προκύψουν από την απ’ ευθείας διάθεση προϊόντων σε κατάστημα που να φέρει την επωνυμία της εταιρίας παρά σε ένα κατάστημα με ρουμανική επωνυμία που απλώς θα φιλοξενεί το προϊόν. Δεν λειτουργεί στη Ρουμανία το σύστημα διανομής “εισαγωγέας- χονδρέμπορος- λιανοπωλητής”. Ενδείκνυται η ύπαρξη οκοκληρωμένης δομής διάθεσης επιτόπου.

– Δεδομένης της προτίμησης των Ρουμάνων για αγορές on line, ενδείκνυται η δημιουργία e-shops με την επωνυμία των προς διάθεση προϊόντων

– Η επιλογή ενός από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας με μεγάλη επισκεψιμότητα εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες προβολής των νεοεισερχόμενων προϊόντων στη Ρουμανική αγορά.

– Ένας ειδικότερος τομέας που παρουσιάζει προοπτική στη Ρουμανία είναι αυτός της γούνας, καθώς, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στη χώρα, είναι από τα ενδύματα που παραδοσιακά προτιμώνται. Οι Ρουμάνοι καταναλωτές γνωρίζουν την ελληνική γούνα και την ποιότητά της, τόσο από συμμετοχές Ελλήνων γουνοποιών στη MODEXPO και σε επιδείξεις μόδας, όσο και από αποσπασματικά διατιθέμενα κομμάτια σε ρουμανικά εμπορικά καταστήματα. Μια πιο συστηματική εκστρατεία και, κυρίως, η ύπαρξη ενός επώνυμου ελληνικού καταστήματος θα συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση του προϊόντος στην αγορά. Αναφορικά με την οικολογική γούνα, αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο στην Κεντρική Ευρώπη, ωστόσο λόγω χαμηλού κόστους αλλά και της σχετικής περιβαλλοντικής εκστρατείας που έχει αρχίσει να επηρεάζει ορισμένους νεότερης ηλικίας Ρουμάνους, ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες προοπτικές στη ρουμανική αγορά.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί