Τι δήλωσε ο Ευστράτιος Ζαφείρης για το βιομηχανικό ΑΕΠ

Στην Ελλάδα το 92% των επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένες στις 442 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, συνολικής έκτασης 300 χιλιάδων στρεμμάτων, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης, στην τοποθέτηση του στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Όπως είπε, η κυβέρνηση υλοποιεί μεγάλης εμβέλειας επεμβάσεις, με τελικό στόχο το 80% του βιομηχανικού ΑΕΠ να παράγεται εντός οργανωμένων Βιομηχανικών Περιοχών

Ο κ. Ζαφείρης, σημείωσε ότι η Πολιτεία προωθεί την δημιουργία οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής στα Οινόφυτα (όπου σε μια έκταση 11.000 στρεμμάτων παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια,τον δήμο και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και σύντομα θα καταρτιστεί ειδικό νομοσχέδιο. Ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται στον Ασπρόπυργο και στο Θριάσιο.

Για τα 10.500 στέμματα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο γιατί υπάρχουν προβλήματα με τη χρήση γης. Υλοποιείται μελέτη που θα καταγράψει τα εναλλακτικά σενάρια “Η κατεύθυνση που βλέπω ότι θα πάμε είναι να γίνει μια συνεργασία της εκμετάλλευσης του Καλοχωρίου με την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα δύο μαζί μπορούν να “παντρευτούνε” και να δώσουν και πολύ μεγάλο ΑΕΠ στη χώρα”, πρόσθεσε

Για τις υπόλοιπες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα για να δημιουργηθούν επιχειρηματικά σχήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Βρασίδας Ζάβρας ανέφερε ότι η εταιρεία θα καταθέσει στο τέλος του χρόνου πρόταση στο Ταμείο Υποδομών για την αναβάθμιση συγκεκριμένων βιομηχανικών περιοχών της χώρας μεταξύ των οποίων και η η ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

Πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής ΕΤΒΑ και επιχειρήσεων που θα αποφασίσει τα έργα στη ΒΙΠΕ Σίνδου που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα, “έργα που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα βοηθήσουν όσο γίνεται υγιείς επιχειρήσεις”.

Θετικό πρόσημο έβαλε στο μέλλον της ΒΙΠΕ Σίνδου ο γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Φίλιππος Κονταξής. Πρόβλεψε ότι η πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ΕΤΒΑ τα τελευταία 7 με 8 χρόνια για την επίλυση των πολεοδομικών προβλημάτων σε 1 με 2 χρόνια θα ολοκληρωθεί και θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων βιομηχανικών οικοπέδων, συνολικής έκτασης 400 στρεμμάτων.

Πρόσθεσε, δε, ότι προχθές υπογράφηκε η συμφωνία με τον πάροχο και ενεργοποιήθηκε το δίκτυο οπτικών ινών 29 χιλιομέτρων για τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος διοίκησης και διαχείρισης πάρκων ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανδρέας Λουκάτος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση μονάδων αποβλήτων της ΒΙΠΕ Σίνδου, που υλοποίησε η ΕΤΒΑ, κόστους 5 εκ. ευρώ, που δεν επιβάρυνε τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων τους, που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ Σίνδου ανέπτυξαν ο διευθύνων σύμβουλος της “K&N EFTHYMIADIS SA”, Βάσος Ευθυμιάδης, ο managing director της “PELOPAC ΑΒΕΕ”, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο Σταύρος Νένδος από την εταιρεία “Σταύρος Νένδος ΑΕ-Select Αρτοσκευάσματα”.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην διασπορά αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, την κακή κατάσταση των δρόμων, στην έλλειψη ηλεκτροφωτισμού, συγκοινωνίας, προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών και στην φύλαξη της περιοχής

Πως θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης

Την άποψη ότι το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα ύφεσης και μεγάλης ανεργίας εξέφρασε ο καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και σύμβουλος αναπτυξιακών θεμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ εκτίμησε ότι ο κλάδος της μεταποίησης, που αποδείχθηκε ανθεκτικός την περίοδο της κρίσης, προσφέρεται για νέες επενδύσεις.

Υπογράμμισε ότι την περίοδο 2000-2007 οι επενδύσεις στην ευρωζώνη ήταν στο 22,2% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα στο 20,3%. Μετά την κρίση και συγκεκριμένα από το 2010 έως το 2017 οι επενδύσεις στην ευρωζώνη ήταν στο 20,3%, όμως στην Ελλάδα μειώθηκαν εντυπωσιακά για να φτάσουν το 13%.

Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι για να κλείσει το επενδυτικό χάσμα μεταξύ Ελλάδας-Ευρωζώνης σε 7 χρόνια, οι ακαθάριστες επενδύσεις θα πρέπει να αυξάνονται κατά 3 δισ. ευρώ το χρόνο και από 21 δισ. το 2017 να φτάσουν τα 45 το 2025.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό είναι ανάγκη να αλλάξει η δημοσιονομική δέσμευση, με μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ και επιβολή χαμηλότερων φόρων και εισφορών σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Θετικά θα λειτουργήσουν, πρόσθεσε, η σύναψη επενδυτικών συμμαχιών με άλλα κράτη και η θέσπιση πλαισίου συνταγματικής προστασίας για τις μεγάλες επενδύσεις.

Πρότεινε, τέλος, την επαναφορά του ανεξάρτητου υπουργείου Βιομηχανίας, στο οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι αδειοδοτήσεις (λειτουργική, επενδυτική, χωροταξική) και να υπαχθούν κρίσιμες μονάδες και υπηρεσίες όπως η ψηφιακή πολιτική, η διαστημική τεχνολογία και η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας .

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί