Θεσσαλονίκη: Προτάσεις για την αναμόρφωση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού

Προτάσεις για την αναμόρφωση,

του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκαν στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, Κώστας Γιουτίκας, τόνισε ότι “το 2012 προκηρύχθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο για όλη την Ελλάδα χωροταξικά σχέδια για κάθε περιφέρεια, με σκοπό το 2013 να ολοκληρωθούν και το 2018 να έχουμε και την πρώτη αναθεώρηση”. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, “λόγω καθυστερήσεων από το υπουργείο, έφτασε το 2015 στην Περιφέρεια ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης ώστε να γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια.

Επ΄αυτού η Περιφέρεια έλαβε απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του σχεδίου και της προσθήκης όλων των παρατηρήσεων που είχαν γίνει τότε. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει υπουργική απόφαση άρα δεν υπάρχει χωροταξικό”.

Αναφερόμενος στην νέα γνωμοδότηση επισήμανε ότι “καθώς το κείμενο περιείχε ημερομηνίες και νόμους που πλέον έχουν καταστεί ανεπίκαιροι, η Περιφέρεια επανέρχεται με γνωμοδότηση και ζητά την αναμόρφωση του σχεδίου υπουργικής απόφασης”.

Ειδικότερα , σχολίασε , ότι “η Περιφέρεια ζητά, όπως και το 2015, να αφαιρεθεί από το σχέδιο υπουργικής απόφασης, ο όρος μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, καθώς όχι μόνο δεν επιθυμεί καμία μετεγκατάσταση νομίμως λειτουργησών επιχειρήσεων στα όρια της περιφέρειας αλλά και καταθέτει στο αναπτυξιακό συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τα άδεια βιομηχανικά κτίρια που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιφέρεια ώστε να καταστούν πάλι ενεργά”.

“Υπογραμμίζουμε ότι οι νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία τους, την επέκτασή τους και τον εκσυγχρονισμό τους” , πρόσθεσε ο κ. Γιουτίκας. Παράλληλα , σημείωσε , ότι η Περιφέρεια ζητά να εξειδικευτεί η οδηγία Sevezo στην ελληνική νομοθεσία ώστε να είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει ο χωροτάκτης σε κάθε περιοχή.

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επιχειρηματίας Νίκος Φιλίππου, ανέφερε ότι εκπροσωπεί 302 επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών που έχουν υπογράψει κείμενο με αιτήματα για το χωροταξικό. Τόνισε ότι αν οι εν λόγω επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών δεν αναδείκνυαν το θέμα της χωροταξίας και των προβλημάτων που προκύπτουν, σήμερα θα υπήρχαν τα προβλήματα και των μετεγκαταστάσεων των επιχειρήσεων και της νομιμοποίησης της ερήμωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης

. Εκτίμησε, ότι η αποεπένδυση έχει ήδη ξεκινήσει από το 2016 , καθώς δεν δίνονται άδειες και αυτό οδηγεί στην αποβιομηχάνιση, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχασε σήμερα περίπου το 70% του ΑΕΠ της και σημείωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις επί της εισήγησης που παρουσιάστηκε σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο διότι όπως υποστήριξε – ανοίγει τα παράθυρα για την ερήμωση της Δυτικής Θεσσαλονίκης λόγω της στρεβλής ερμηνείας της οδηγίας Sevezo.

Πρότεινε, εξάλλου, για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να υπάρχει νομική διατύπωση που να λέει ξεκάθαρα ότι υφιστάμενες και νέες μονάδες είναι καλοδεχούμενες να εγκατασταθούν εντός του αστικού ιστού. Για την οδηγία Sevezo ζήτησε την υιοθέτηση της διατύπωσης που έχει κάνει επιστημονική επιτροπή της Βουλής όταν συζητιόταν το θέμα.

Αντιρρήσεις για την εισήγηση που παρουσιάστηκε διατυπώθηκαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, διευκρίνισε ότι για το εν λόγω θέμα έγινε διαβούλευση επί δύο χρόνια, ενώ σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους προς τα επιμελητήρια, των οποίων οι προτάσεις υιοθετούνται πλήρως από την περιφέρεια. Πρότεινε, τέλος, να συγκληθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που σε 15 μέρες θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του θέματος και θα προσκομίσει προτάσεις προς ψήφιση από το συμβούλιο. Τελικά, η λήψη απόφασης επί του θέματος αναβλήθηκε και η πρόταση του περιφερειάρχη έγινε δεκτή.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί