Τελικά οι συντάξεις θα περικοπούν; – Ποιοι κινδυνεύουν (αν περικοπούν)

Με αγωνία περιμένουν οι Έλληνες, να δουν τι θα γίνει τελικά με την μείωση των συντάξεων, η οποία έχει ψηφιστεί ήδη.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να πείσει τους δανειστές, να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων γιατί προφανώς, δεν την συμφέρει οι πολίτες να πάνε στις εκλογές με….μικρότερο πορτοφόλι.

Από την άλλη πλευρά, η Αντιπολίτευση θεωρεί ότι η μείωση των συντάξεων δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Δυστυχώς όμως, μερικές φορές δεν έχει μεγάλη σημασία τι ακούμε στο εσωτερικό, αφού οι εντολές έρχονται απευθείας από τους δανειστές.

Τι λέει το ΔΝΤ, για την μείωση των συντάξεων

Ο κ.Ράις (εκπρόσωπος του ΔΝΤ), είπε για τις συντάξεις:

Πρόκειται για περικοπές, οι οποίες συμφωνήθηκαν το 2017, δεν πρόκειται για νέο μέτρο, δηλαδή.

Επίσης δήλωσε ότι:

Η εφαρμογή του μέτρου για τις περικοπές στις συντάξεις, θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Η Αντιπολίτευση μας λέει ότι δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μας είπε ότι οι περικοπές, είναι ένα μέτρο συμφωνημένο.

Η λογική απορία

Όλοι οι Έλληνες απορούν, καθώς δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν. Την κυβέρνηση; Την Αντιπολίτευση ή το ΔΝΤ;

Ποιοι θα θα επηρεαστούν, αν τελικά μειωθούν οι συντάξεις από 1/1/2019;

Διαβάζουμε στην naftemporiki, απόσπασμα από το άρθρο του Του Στέλιου Παπαπέτρου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 03/05/2018:

Ποιοι κινδυνεύουν 

Η διαδικασία αναπροσαρμογής, άρα και των νέων περικοπών, αφορά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) όλων των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017, εκτός από τον ΟΓΑ. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζονται οι ήδη καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά τις 12.05.2016 συντάξεις.

Συνεπώς, συντάξεις για τις οποίες η συνταξιοδοτική απόφαση εκδόθηκε μετά τις 12/5/2016, όμως η έναρξη συνταξιοδότησης ανατρέχει σε προγενέστερη ημερομηνία και υπολογίζονται με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κοινοποιούμενων διατάξεων.

Οι προβλεπόμενες περικοπές αφορούν το τ. ΙΚΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενώ από τη διαδικασία αναπροσαρμογής εξαιρούνται και οι συντάξεις που χορηγούνται από το Ταμείο Σύνταξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τον επανυπολογισμό των συντάξεων και από τις νέες περικοπές, που θα έχουν ως ανώτατο πλαφόν το 18%, εκτιμάται ότι θα είναι οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του πρώην ΤΕΒΕ με το παλιό σύστημα λάμβανε 1.400 ευρώ, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού του βγάζει 1.100 ευρώ, άρα έχει διαφορά 300 ευρώ, η οποία είναι μεγαλύτερη από 18%. Αυτός με το ανώτατο πλαφόν της μείωσης θα χάσει 252 ευρώ.

Επίσης, με αντίστοιχες σοβαρές απώλειες κινδυνεύουν συνταξιούχοι του ΙΚΑ με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, ενώ με σημαντικές απώλειες κινδυνεύουν και οι ψηλές συντάξεις γιατρών, δικηγόρων, πανεπιστημιακών, συνταξιούχων ΔΕΚΟ και τραπεζών που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές. Με σημαντικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν οι συνταξιούχοι του ΤΑΝΠΥ, το Ταμείο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, το Ταμείο των Βενζινοπωλών.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι επειδή δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, ενδέχεται η περικοπή της προσωπικής διαφοράς να αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ, οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ.

Από την περσινή συμφωνία κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών, όταν ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση η οποία αποτυπώθηκε στον νόμο 4472/2017, προκύπτει ότι υπάρχει μια βασική ανατροπή στον νόμο Κατρούγκαλου 4387/16, ο οποίος προέβλεπε μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων τη διατήρηση του ποσού της «προσωπικής διαφοράς» που θα προέκυπτε. Συγκεκριμένα, ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι «Εάν η προσωπική διαφορά είναι θετική, εξακολουθεί να καταβάλλεται στο συνταξιούχο και μετά την 1/1/2019, μέχρι την οριστική εξάλειψή της και τον συμψηφισμό της με μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων.

Εάν είναι αρνητική, δηλαδή το ποσό της σύνταξης με το νέο καθεστώς είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που έχει υπολογιστεί βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, τότε, όπως προαναφέρθηκε, προσαυξάνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης σταδιακά (εγκύκλιος Αρ. Πρωτ.: Φ80000 / οικ.60258 / 1471».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» βελτιωτικών παρεμβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα του ΕΦΚΑ. Μόλις πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως: «Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι με τα δημοσιονομικά δεδομένα που έχουμε θα εξετάσουμε και τις ελευθερίες που αυτά θα μας αφήσουν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Δεν θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε, αλλά εφόσον αυτοί υπερβαίνονται διαρκώς νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει και το δικαίωμα να εξετάζει τις πολιτικές της εκ νέου».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί