Τα διεθνή μέσα για την έξοδο από τα μνημόνια: Οι Έλληνες έσωσαν το ευρώ

Διαβάζουμε στο bbc:

«Η Ελλάδα έσωσε το ευρώ», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics στο πλαίσιο του πρώτου θέματος της ιστοσελίδας του βρετανικού δικτύου που αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος διάσωσης που επιτρέπει στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια να δανεισθεί χρήματα από τις διεθνείς αγορές».

Σχόλιο: Δηλαδή όλα αυτά τα σκληρά μέτρα που εξουθένωσαν τους Έλληνες, όλα αυτά τα περίεργα μνημονιακά νομοσχέδια, όλες οι δυσκολίες, όλα έγιναν για να σωθεί το ευρώ ή μήπως για να τιμωρηθεί η…αδάμαστη Ελλάδα;

«Επειτα από την μεγαλύτερη διάσωση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, 260 δισεκατομμυρίων στο σύνολο, η χώρα θα πληρώνει χρέη για πολλές δεκαετίες. Αλλά για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια , θα μπορεί να δανείζεται με το επιτόκιο των αγορών», αναφέρεται στο δημοσίευμα που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να εισαγάγει βαθιά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Η οικονομία αναπτύχθηκε με βραδείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και παραμένει συρρικνωμένη κατά 25% σε σχέση με το μέγεθός της κατά την έναρξη της κρίσης.

Σχόλιο: Η πραγματική Οικονομία δεν έχει σωθεί και οι αδικίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκατασταθεί! Επίσης μας λένε ότι θα πληρώνουμε για πολλές δεκαετίες ακόμα τα χρέη!!!!

Η ελευθερία της Ελλάδας να διαχειρισθεί τις οικονομικές της υποθέσεις θα μετριασθεί από την ενισχυμένη επιτήρηση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα

Σχόλιο: Επιτέλους ειπώθηκε η αλήθεια. Η επιτήρηση θα συνεχιστεί απλά δεν θα την λέμε…μνημονιακή.

Ο οικονομολόγος, καθηγητής του Yale University Κώστας Μεγήρ προειδοποίησε ότι το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν λυθεί.

«Είναι φυσικά ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, αλλά δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν τελειώσει», δήλωσε στο BBC.

«Ούτε σημαίνει ότι η λιτότητα τελείωσε. Κατά μία έννοια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο πειθαρχημένη τώρα, διότι θα πρέπει να στηρίζεται στις διεθνείς αγορές και σε λογικά επιτόκια για να είναι σε θέση να δανεισθεί».

Σχόλιο: Δηλαδή σώσαμε το ευρώ και θα συνεχίσουμε να ζούμε…λιτά!

«Η λιτότητα μπορεί μόνο να τελειώσει όταν θα εφαρμοσθούν αναπτυξιακές πολιτικές που θα επιτρέψουν την άνθηση των επενδύσεων, των απευθείας επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας εν γένει και αυτό δεν έχει συμβεί σε ικανό βαθμό ακόμη», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει συμβάλει την διαφύλαξη του μέλλοντος της ευρωζώνης αποδεχόμενη τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Υπομένοντας αυτήν την περίοδο λιτότητας αποφύγαμε ένα Grexit. Είναι βέβαιο ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης του 2015 επέβαλε όρους που ήταν πολύ, πολύ απαιτητικοί και πολύ επώδυνοι πράγματι.

Για ένα πολιτικό σύστημα που πέρασε αυτά τα χρόνια της λιτότητας, αυτές τις οικονομικές κακουχίες, και διατήρησε μία λειτουργική κοινωνία, μία λειτουργική δημοκρατία, αποτελεί δοκιμασία σφρίγους της Ελλάδας ως σύγχρονου κράτους. Η Ελλάδα έσωσε το ευρώ», λέει ο Κέβιν Φέδερστοουν.

Συμπέρασμα

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε υπέρ τρίτων. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από το Μνημόνιο στην πράξη και αν δεχτούμε αυτά που λέει ο ξένος τύπος, μπήκαμε στα Μνημόνια γα να σώσουμε την Ευρώπη.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι μπήκαμε στα Μνημόνια για να τιμωρηθούμε και πρέπει να παραδεχτούμε ότι η λέξη τιμωρία ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την κατάσταση!

 

  • 143
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...