• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συμπιεσμένες τιμές και μειωμένη παραγωγή του ελαιολάδου έφεραν μείωση στις εξαγωγές από την Κρήτη

Συμπιεσμένες τιμές και μειωμένη παραγωγή του ελαιολάδου έφεραν μείωση στις εξαγωγές από την Κρήτη

Τα 199,2 εκατ. ευρώ έφτασαν οι κρητικές εξαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση σε αξία κατά 5% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο όπου είχαν αγγίξει τα 209,7 εκατ. ευρώ.

Ενώ, μειωμένος κατά 27% καταγράφηκε και ο όγκος τους από τους 259.716 τόνους του αντίστοιχου διαστήματος του 2018, στους 189.691 τόνους το πρώτο τετράμηνο του 2019, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, μετά από επεξεργασία των προσωρινών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

«Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των Κρητικών εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου» σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, αποδίδοντας την πτώση αυτή στη μειωμένη παραγωγή της περιόδου 2018-2019, τα προβλήματα στην ποιότητα που αντιμετώπισε το προϊόν αλλά και τη συμπιεσμένη τιμή του ελαιολάδου, όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «διατηρείται η αισιοδοξία για κλείσιμο του έτους με θετικό πρόσημο, πάντα σε συνάρτηση με τον όγκο των εξαγωγών του ελαιολάδου, προϊόν που αποτελεί το 35,4% του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και το 62% του κλάδου των τροφίμων και ποτών του νησιού». Η αισιοδοξία αυτή παραμένει, αναμένοντας βέβαια και την πορεία που θα ακολουθήσει η παραγωγή και το προϊόν κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά και με δεδομένο ότι οι πρώτες εκτιμήσεις βλέπουν ότι η παγκόσμια παραγωγή δεν θα είναι τόσο αυξημένη όσο κατά την προηγούμενη περίοδο, παρά τα αποθέματα της Ισπανίας, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στην «ΥΧ».

Σε ότι αφορά τους νομούς της Κρήτης ο ΣΕΚ αναφέρει ότι οι εξαγωγές του νομού Λασιθίου μειώθηκαν κατά 62,8%, του νομού Ρεθύμνης κατά 30,8%, ενώ, μικρότερη μείωση κατά 1,6% σημείωσαν οι εξαγωγές του νομού Ηρακλείου. Στον αντίποδα, αύξηση και μάλιστα εντυπωσιακή, όπως χαρακτηρίζει, ο Σύνδεσμος σημείωσαν οι εξαγωγές του νομού Χανίων κατά 22% σε αξία και 16% σε ποσότητα.

Από ypaithros, ΦΩΤΟ Pexels