• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Σούπερ κοίτασμα στην Ελλάδα» – Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις λύνεται το πρόβλημα για 70 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

«Σούπερ κοίτασμα στην Ελλάδα» – Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις λύνεται το πρόβλημα για 70 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ προέκυψαν ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ.

Εάν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν από τις γεωτρήσεις, τότε δυνητικά οι απολήψιμες ποσότητες μπορεί να είναι της τάξης των 280 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 70 χρόνια.

Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον δημοσιεύματα εφημερίδων.

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ« αναφέρει πως πρόκειται για το κοίτασμα «Τάλως» και φέρεται να είναι μεγέθους 280 δισ. κυβικών μέτρων ή 10 τρισ. κυβικών ποδιών.

Η εφημερίδα μάλιστα κάνει λόγο για «σούπερ κοίτασμα νότια της Κρήτης».

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον Γιάννη Γρηγορίου, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Το κοίτασμα νότια της Κρήτης ισούται δύο φορές με το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» και είναι αντίστοιχο με το κοίτασμα «Ταμάρ» του Ισραήλ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο εν λόγω στόχος είχε καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σαρώνει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης. Προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιτόπιες γεωτρήσεις.

Ωστόσο, ο καθηγητής Γεωολογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τοποθετεί το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να δώσει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας για 70 χρόνια, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και όχι στην Κρήτη.

Κληθείς να σχολιάσει την είδηση για πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να αφορά την Κρήτη, καθώς η Exxon που δραστηριοποιείται εκεί, δεν θα προέβαινε σε καμία δήλωση για την πορεία των ερευνών. 

«Η μόνη περιοχή που είναι μόνα τα ΕΛΠΕ, είναι ο Κυπαρισσιακός και εκεί είναι προχωρημένες οι έρευνες», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, είπε ότι εδώ και 5 – 6 χρόνια είχε καταλήξει η ομάδα του στο συμπέρασμα πως στον Κυπαρισσιακό πρέπει να βρίσκεται «το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ευρώπη», κάτι που ενδεχομένως να επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηλώσεις σχετικά με την πορεία των σεισμικών ερευνών.

Ο κ. Ζεληλίδης, εκτιμά ότι το κοίτασμα του Κυπαρισσιακού είναι αντίστοιχο με το μεγάλο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου και όντως θα μπορούσε να δώσει αυτοδυναμία σε ενέργεια στην Ελλάδα για περισσότερο από 70 χρόνια.

«Νομίζω ότι το ρεπορτάζ, επιβεβαιώνει αυτή σκέψη. Συμφωνώ με την εκτίμηση ότι αυτό το κοίτασμα ίσως και να δώσει στην Ελλάδα και περισσότερο από 70 χρόνια αυτοδυναμία σε ενέργεια», είπε.

ΦΩΤΟ Video Screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.