Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, αλλά οι ανοιχτές «πληγές» παραμένουν

Η Ελλάδα σε λίγες μέρες βγαίνει από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά για τους Έλληνες συνταξιούχους που χτυπήθηκαν από την κρίση και τη λιτότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Η κρίση αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες που με ενθουσιασμό μετέτρεψαν τις δραχμές σε ευρώ το 2001. Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος προκάλεσε μια εποχή φτηνής πίστωσης που χρηματοδότησε την ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες δαπάνες που σχημάτιζαν τον προϋπολογισμό και τα τρέχοντα ελλείμματα της χώρας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Δεδομένου ότι η κρίση χρέους εξερράγη στις αρχές του 2010, τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν την πτώχευση, στηριζόμενοι στο μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης στην οικονομική ιστορία με περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμένα από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Καθώς η Αθήνα τώρα «βλέπει» την επιστροφή στην ομαλότητα και ανακάμπτει την οικονομική της κυριαρχία, παραμένουν οι ουλές – οι τράπεζες είναι φορτωμένες με τεράστια χαρτοφυλάκια «κόκκινων δανείων» και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ.

Αλλά, ο ήλιος διαπερνά τα σύννεφα. Η οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αυξάνεται, ο τουρισμός ανεβαίνει και η ανεργία μειώνεται σιγά – το 19,5% από την κορυφή σχεδόν 28%., σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

«Εάν υπάρχει ένα μάθημα που μάθαμε από την κρίση, είναι ότι πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, επικεφαλής οικονομολόγος της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού.

«Οι λαϊκές πολιτικές που μπορεί να κερδίσουν κάποιες ψήφους σήμερα και να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα σε μερικά χρόνια, πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα θα καταλήξουμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα », πρόσθεσε.

Εκτός εντατικής φροντίδας

Η οικονομία της Ελλάδας αυξήθηκε τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, με την επέκταση να φτάνει σε ετήσια αύξηση 2,3%, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάκαμψη, ενισχύοντας τις καθαρές εξαγωγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο βλέπει την ενίσχυση της ανάκαμψης και την ανάπτυξη να φτάνει το 2% φέτος και το 2,4% το 2019, αλλά υποστηρίζει ότι «οι εξωτερικοί και οι εγχώριοι κίνδυνοι έχουν κλίση προς τα κάτω».

Μετά την αποπληρωμή, η Αθήνα έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα – εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους – 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

Η ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ τον Ιούνιο, η οποία επεκτείνει τις προθεσμίες λήξης ορισμένων δανείων και μαλακώνει το επιτόκιο των άλλων, θα βοηθήσει στην αποδυνάμωση της επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με ένα προσωρινό ταμείο 24 δισ. ευρώ, θα συμβάλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα, διευκολύνοντας την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Ωστόσο, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα παραμένει αβέβαιη και ότι απαιτείται μια «ρεαλιστική» επανεξέταση των υποθέσεων για τους στόχους πρωτογενούς ισορροπίας και την οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν βλέπω λόγο για απογοήτευση σχετικά με την έξοδο από το μνημόνιο, διότι … μπορείτε να πηδήξετε έξω από το τηγάνι, κατευθείαν στη φωτιά», δήλωσε ο Θάνος Βερέμης, επίτιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φορολογηθεί στεγνά, οι άνθρωποι είναι εντελώς βυθισμένοι στην πληρωμή φόρων, με λίγα χρήματα που απομένουν για να βάλετε στην επιχείρησή σας και ως εκ τούτου να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί», σημειώνει.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί