Πως πλειστηριασμοί και πωλήσεις ακινήτων μειώνουν τα “κόκκινα δάνεια”

Πλειστηριασμοί και πωλήσεις NPLs θα αποδώσουν περισσότερο από τις ρυθμίσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη στοχοθεσία των τραπεζών μέχρι τα τέλη του 2019.

Μέσω των δύο αυτών “εργαλείων” που ουσιαστικά ενεργοποιούνται φέτος, οι τράπεζεςστοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 22,2 δισ. ευρώ, όταν μέσω των ρυθμίσεων δανείων η προσδοκώμενη μείωση των NPEs υπολογίζεται σε 21,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ για την πρόοδο των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών που δημοσιεύτηκε χθες, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά 37% στο διάστημα Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των ΜΕΑ στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Ο στόχος αυτός είναι πιο φιλόδοξος κατά 2,2 δισ. ευρώ από τον στόχο για μείωση των ΜΕΑ (NPEs) που είχαν υποβάλει οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο του 2016. Και όπως προέκυψε από τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών στους αναλυτές των ξένων οίκων, θα επιδιωχθεί με “όχημα” τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι πλειστηριασμοί αποκτούν πλέον κανονική και αυξητική ροή και προσεγγίζουν τους 1.500 από την έναρξη της αποκλειστικής εφαρμογής τους στις 28 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά τη νομοθετική τους καθιέρωση στις 21 Φεβρουαρίου. Ισχυρό momentum αποκτούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ξεπερνώντας ήδη τους 1.300 μέχρι προχθές, ένα μήνα από τη νομοθετική καθιέρωσή τους στις 21 Φεβρουαρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συνεχίζει να απέχει από πλειστηριασμούς λιγότερο από το 10% των συμβολαιογράφων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, πάνω από 400 συμβολαιογράφοι έχουν ήδη πιστοποιηθεί.

Όπως εκτιμάται, μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν διενεργηθεί 2.000 πλειστηριασμοί ακινήτων. Μηνιαίως, οι τράπεζες υπολογίζουν 1.500 πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι θα ανέβουν σε 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Συνολικά υπολογίζεται ότι φέτος θα διενεργηθούν 15.000 – 18.000 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Στο μέτωπο των πωλήσεων NPLs, οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν τις πωλήσεις, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό. Βάσει των στόχων που έχουν υποβάλει στην ΤτΕ, στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019. 

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να κλείσει η πώληση του πρώτου “πακέτου” εξασφαλισμένων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς (χαρτοφυλάκιο Amoeba, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ). Την πώληση “κόκκινων” δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξετάζουν για το β΄ εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες τράπεζες.

“Πακέτα” καταναλωτικών (ανεξασφάλιστων) δανείων έχουν πωλήσει η Eurobank (χαρτοφυλάκιο Eclipse, ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) και η Alpha Bank (χαρτοφυλάκιο Venus, συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ).

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Τράπεζα Πειραιώς η πώληση του ανεξασφάλιστου χαρτοφυλακίου (καταναλωτικά, κάρτες, υπεραναλήψεις) με την επωνυμία Arctos, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Τα δύο projects πωλήσεων NPLs της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο. 

Τον Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών NPLs της Εθνικής Τράπεζας. Το project “Earth”περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα δάνεια ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ που φτάνουν τα 5,2 δις. ευρώ συνυπολογιζομένων των τόκων

(Νένα Μαλλιάρα-Capital)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί